tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Medicin mot migrän största orsaken till daglig huvudvärk

Publicerad: 30 november 2006, 13:18

RIKSSTÄMMAN 2006 Omkring en halv miljon svenskar lider av kronisk daglig huvudvärk. Den vanligaste orsaken är överdriven medicinering mot migrän, där de nya effektiva triptanerna visat sig vara allra farligast.

Ämnen i artikeln:

Migrän

Kronisk daglig huvudvärk är ett samlingsbegrepp för personer som har huvudvärk minst varannan dag i minst tre månader. Den vanligaste inkörsporten är medicinering mot migrän, förklarade Mattias Linde, forskare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, vid ett symposium på Riksstämman i dag.

– Vi läkare ger ofta rådet att personer med migrän ska börja medicinera vid minsta känning, för att få effekt. Men det leder också till att många patienter börjar medicinera dagligen. Och då kan den episodiska huvudvärken lätt bli kronisk, säger han.

De nya läkemedlen mot migrän, triptaner, är mycket effektivare mot själva migränen. Men enligt Mattias Linde ökar de också risken för att patienten ska få kronisk daglig huvudvärk – det krävs färre doser, under kortare tid.

Det är inte klarlagt på vilket sätt medicineringen bidrar till en kronisk huvudvärk. Men enligt Mattias Linde finns det anledning att misstänka en förändring på cellnivå som leder till att hjärnan blir känsligare för smärtsignaler. Det kan bero på att hjärnans filter mot överflödig information och viss smärta, PAG, försämras.

Det viktigaste rådet läkare kan ge till personer som har kronisk daglig huvudvärk är att dra ned på medicineringen, även om det ofta är det sista dessa personer har lust att göra.

– Vår klinik har mer eller mindre omvandlats till en avgiftningsklinik. Man får inte avbryta medicineringen abrupt. Målet ska vara att minska akutmedicineringen till högst tre dagar i veckan, säger Mattias Linde.

Dessutom är det viktigt att läkare ger sina patienter andra redskap än medicin för att dämpa huvudvärken. Mattias Linde nämner avslappningsövningar som ett exempel, och understryker att sjukgymnaster är en mycket viktig grupp i det här sammanhanget.

– Under hösten har vi startat ett utbildningsprogram för sjukgymnaster här på Sahlgrenska akademin, med inriktning på just kronisk huvudvärk, säger Mattias Linde.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev