Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Medicinering ökade inte risk för självmord hos epileptiker

Publicerad: 5 augusti 2010, 13:29

Läkemedel ökar inte självmordsrisken för patienter med epilepsi. Den slutsatsen drar forskare efter att ha analyserat data för över 5 miljoner patienter.


År 2008 beslutade det amerikanska läkemedelsverket FDA att läkemedel mot epilepsi i USA skulle förses med en varningstext om ökad risk för självmord. Bakgrunden var en FDA-rapport som byggde på nästan 200 studier och som pekade på ökad självmordsrisk i samband med medicinering mot epilepsi.

Nyare studier har dock talat mot detta samband. I våras kom en studie som pekade på att vissa, men inte alla läkemedel mot epilepsi ökar risken, se länk här intill.

I den nya analysen, som publiceras i dag torsdag i New England Journal of Medicine, har forskare samlat data om över 5 miljoner personer i primärvården i Storbritannien. De undersökte hur många av patienterna som hade depression, epilepsi och bipolär sjukdom och hur många som fick antiepileptiska läkemedel som förekom i den tidigare FDA-rapporten.

Patienterna hade alla varit i kontakt med primärvården någon gång mellan 1988 och 2008. Under studieperioden försökte 8 212 av dem ta livet av sig. 464 av dem avled i samband med detta.

Resultaten visar att det inte var vanligare med självmordsrelaterade händelser bland personer med epilepsi som fick läkemedel än bland dem som inte fick det. Däremot var det vanligare bland patienter med depression som fick antiepileptika. Och det var mer än två och en halv gånger vanligare med självmordsförsök bland de patienter som vare sig hade epilepsi, bipolär sjukdom eller depression, men ändå fick läkemedel mot epilepsi. Det kan till exempel röra sig om patienter med kronisk smärta, vilket kan innebär en förhöjd självmordsrisk.

Artikelförfattarna, som är verksamma i Spanien och USA, skriver att risken för självmord hos en patient som behandlas med antiepileptiska läkemedel beror på en kombination av sjukdomen som kräver behandling och de läkemedel som används mot sjukdomen.

De konstaterar sedan utifrån sina resultat att sjukdomen verkar vara mer avgörande för självmordsrisken än användning av antiepileptika.

Läs abstract:

New England Journal of Medicine 2010; 363:542-551

Relaterat material

Vissa antiepileptiska medel ökade risk för självmord

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev