Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

”Medicinsk skandal att blunda för ME”

Publicerad: 26 maj 2014, 07:20

Medvetenheten om den obotliga sjukdomen ME är pinsamt låg i Sverige och måste öka, anser företrädare, varav tre läkare, för fem riksdagspartier.


ME, myalgisk encefalomyelit, är en sjukdom som kännetecknas av bland annat kronisk trötthet och smärta. Diagnosen är utsatt för samma ringaktning i Sverige som fibromyalgi var för 30 år sedan, skriver de fem riksdagsledamöterna i en artikel på DN Debatt i dag. Dessa är de tre läkarna Finn Bengtsson (M), Sven Britton (S), Barbro Westerholm (FP) samt Agneta Luttrop (MP) och Eva Olofsson (V).

För att råda bot på kunskapsbristen har företrädarna bildat ett partiövergripande nätverk till stöd för ME-patienter.  Nätverkets syfte är att stödja patientföreningar att bättre nå ut med information om sjukdomen till sjukvård och allmänhet.

ME är en kronisk neurologisk sjukdom med ett trötthetssyndrom som inte går att vila bort. Den går att spåra tillbaka till England på 1950-talet då tillståndet drabbade människor som ett efterspel till virus och bakterieinfektioner, skriver debattörerna. 1969 klassificerades sjukdomen av WHO som en mer omfattande störning i centrala nervsystemet.

Förekomsten beräknas till 0,4 procent i studerade befolkningar, vilket betyder att 40 000 svenskar kan vara drabbade, lågt räknat, skriver riksdagsledamöterna, och slår utifrån statistik fast att ME i så fall är vanligare än både multipel skleros, MS, och bröstcancer.

Internationellt pågår mycket forskning kring ME, skriver de vidare. Resultat talar för att någon typ av allvarligare neuroimmunologisk aktivering kan vara bakgrundsorsaken till att ME debuterar kliniskt. Sjukdomen påverkar bland annat möjligheten att arbeta, ta hand om sig själv och sociala relationer. Botande eller lindrande allmän behandling saknas, enligt debattörerna.

Att inte torgföra problematiken kring ME och frågan kring ökat stöd till patientgruppen, vore att  från politiskt håll blunda för en pågående medicinsk skandal av stora mått , avslutar debattörerna sitt brandtal för ME.

Relaterat material

Barbro Westerholm vill ha svar om ME-sjuka

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev