Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Mer beta-amyloid vid sömnproblem

Publicerad: 25 oktober 2013, 07:45

Äldre som sov dåligt hade större ansamling av ämnet beta-amyloid i hjärnan, jämfört med dem som sov gott. Det visar en amerikansk studie.


Enligt en omtalad hypotes spelar ansamling av peptiden beta-amyloid i så kallade amyloida plack en nyckelroll i utvecklingen av Alzheimers sjukdom.

I en studie i Jama Neurology har forskare tittat närmare på sömnens betydelse för upplagring av beta-amyloid.

I studien ingick 70 personer som var 76 år i genomsnitt och rapporterade sömn mellan allt från fem till mer än sju timmar per natt.

En PET-undersökning visade att de som rapporterat kort sömn eller dålig sömnkvalitet hade en större ansamling av beta-amyloid i hjärnan, jämfört med dem som sov bra.

Forskarna påpekar dock att studien, som är av observationstyp, inte kan slå fast att dålig sömn orsakar ansamling av beta-amyloid.

Enligt forskarna behövs ytterligare studier för att ta reda på om förbättrad sömn kan förhindra eller sakta ner utvecklingen av alzheimer.

Adam P Spira med flera. Self-reported Sleep and Betaamyloid Deposition in Community-Dwelling Older Adults. Jama Neurology, publicerad online 21 oktober 2013 doi:10.1001/jamaneurol.2013.4258

Relaterat material

Ny förklaring till varför vi sover

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev