Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Migrän kopplas till risk för parkinson

Publicerad: 18 september 2014, 11:11

Personer som haft migrän med aura i medelåldern fick mer än dubbelt så ofta diagnos på Parkinsons sjukdom senare i livet, jämfört med personer utan problem med huvudvärk, enligt en ny studie i tidskriften Neurology.


Ämnen i artikeln:

Migrän

Studien pekar också på att migrän med aura kan vara en riskfaktor för att senare drabbas av parkinsonlika symtom och restless legs.

Fynden baseras på en uppföljning av 5 600 islänningar som fått svara på flera frågor om sitt hälsotillstånd när de var i åldern 33 till 65 år. De följdes upp ungefär 25 år senare.

Enligt forskarna bakom studien kan resultatet stödja teorier om att migrän och vissa rörelsesjukdomar har gemensamma orsaker.

– I flera år har det funnits en hypotes om att en störd dopaminsignalering, som förekommer vid både parkinson och restless legs, också kan vara en möjlig orsak till migrän. Migränsymtom som kraftiga gäspningar och illamående och kräkningar tros vara kopplade till stimulans av dopaminreceptorer, säger studiens försteförfattare Ann Scher i ett pressmeddelande från tidskriften.

Hon tillägger att risken att drabbas av Parkinsons sjukdom om man haft migrän ändå är liten, i absoluta mått mätt.

I studien fann forskarna generellt svagare kopplingar när det gällde migrän utan aura. Personer som hade sådan migrän hade till exempel inte alls ökad risk för att få en senare parkinsondiagnos.

Läs abstract till studien:

Ann Scher med flera. Midlife migraine and late-life parkinsonism. AGES-Reykjavik Study. Neurology, publicerad online den 17 september 2014. DOI: 10.1212/WNL.0000000000000840

Relaterat material

Migrän och pengar hör ihop

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Migrän

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev