Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Migrän och pengar hör ihop

Publicerad: 6 september 2013, 09:01

Migrän är vanligast bland människor med låg inkomst – men vad är orsak och vad är verkan? Amerikanska forskare har tittat närmare på sambandet.


Ämnen i artikeln:

Migrän

Flera tidigare studier har visat på högre förekomst av migrän hos personer med låg socioekonomisk status än bland personer med högre. Frågan har varit om det är oro och stress över den egna situationen som utlöser huvudvärksattackerna, eller om det är sjukdomen som gör att en person får lägre inkomst på grund av sjukfrånvaro.

Tre amerikanska forskare har granskat data från en stor migränstudie bland nästan 163 000 amerikanska män och kvinnor från 12 år och uppåt. Deltagarnas uppgifter om sina migränanfall samkördes med deras inkomstuppgifter, eller med föräldrarnas inkomstuppgifter i barnens fall.

Resultatet, som presenteras i Neurology, visar – kanske något överraskande – att migrän förvisso är vanligare bland låginkomsttagarna än bland dem med medelhög eller hög inkomst, men att chansen till tillfrisknande – frånvaro av migränattacker – inte alls var kopplad till inkomst. Låginkomsttagarna rapporterade besvärsfrihet efter migrändebut lika ofta som personer med högre inkomst.

Det är alltså möjligt att helt olika mekanismer styr insjuknande och tillfrisknande när det gäller migrän, skriver forskarna.

– Vi har funnit belägg för att migrän är vanligare bland låginkomsttagare på grund av att de oftare drabbas, inte på grund av att de har migrän under längre tid, säger Walter Stewart, försteförfattare och verksam vid hälso- och sjukvårdsorganisationen Sutter Health i Kalifornien, i ett uttalande.

Han tillägger att studien ger stöd åt teorin att det är livsstressen som är förknippad med en utsatt ekonomisk situation som ökar risken att drabbas av migrän, och att ett viktigt steg mot preventiva insatser vore att närmare granska denna stess.

Läs abstract:

Walter Stewart med flera. Migraine prevalence, socioeconomic status, and social causation. Neurology, publicerad online den 29 augusti 2013. DOI: 10.1212/WNL.0b013e3182a43b32

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

Migrän

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev