Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Minihjärna skapad av stamceller

Publicerad: 28 augusti 2013, 17:00

Ett tvärsnitt av den

Forskare har lyckats odla fram ärtstora klumpar av hjärnvävnad som på många sätt liknar den mänskliga hjärnan under utveckling, visar en ny studie i Nature.


Det är österrikiska och brittiska forskare som visar att såväl embryonala stamceller som inducerade pluripotenta stamceller, IPS-celler, som odlas under rätt förhållanden kan fås att organisera sig i tredimensionella strukturer på egen hand – precis som en riktig hjärna.

Forskarna har fått fram vävnadsklumpar, eller ”cerebrala organoider” som de själva kallar dem, som är upp till fyra millimeter i diameter och kan hållas vid liv i månader.

Enligt forskarna öppnas nu helt nya möjligheter att studera tidiga stadier av den mänskliga hjärnans utveckling. Det blir också lättare att studera neurologiska sjukdomar som beror på att hjärnans utveckling störts, skriver de.

Forskarna har bland annat använt metoden för att titta närmare på utvecklingen av så kallad mikrocefali, en störning som leder till en betydligt mindre hjärna än normalt.

Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet, tycker att det är spännande fynd.

– De här forskarna har fått fram mer hjärnvävnad från stamceller än någon har lyckats med tidigare. De finner också många strukturer som ser ut som de ska under hjärnans tidiga utveckling, säger han.

I en artikel i anslutning till studien i Nature beskrivs vävnadsklumparna som ”miniatyrhjärnor”. Men det anser Lars Olson är att gå på tok för långt.

– Det finns inte på kartan att man skulle kunna skapa en komplett hjärna med en sådan här metod. Eftersom det inte finns någon blodförsörjning kan de här vävnadsklumparna inte växa längre än så här, säger han.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev