Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Minskad hjärnvolym kopplas till övergående minnesluckor

Publicerad: 7 oktober 2008, 20:16

Minskad hjärnvolym kopplas till övergående minnesluckor

Övergående problem att minnas exempelvis vad om hänt de senaste dagarna kan kopplas till en minskad hjärnvolym – även om problemen inte kan upptäckas i vanliga minnestester.


Det visar en studie som presenteras i dag i tidskriften Neurology.

Att den egna upplevelsen av att de kognitiva funktionerna försämrats och att minnet sviker är ett tidigt tecken på Alzheimers sjukdom är väl känt. Det brukar vanligtvis tillskrivas skador i hjärnans vita substans. Däremot har en eventuell koppling till degenerering av hippocampus, den hjärnstruktur som ansvarar för minnesbildningen, inte studerats i större utsträckning.

För att titta närmare på detta har nu forskare vid bland annat Universitet i Nijmegen i Nederländerna undersökt hjärnorna hos 503 icke-dementa personer i åldrarna 50 till 85 år som hade skador i hjärnans vita substans.

Hjärnan hos samtliga deltagare undersöktes med magnetkamera för att mäta storleken på hippocampus.

Deltagarna fick även göra kognitions- och minnestester, där de bland annat fick svara på frågor om de upplevde tillfälliga problem att minnas saker som inträffat de senaste dagarna eller att det gick trögare att tänka än tidigare.

Totalt 453 av studiedeltagarna angav att de upplevde övergående problem att minnas eller att tänka klart – problem som inte kunde detekteras i vanliga tester av minne eller tankeförmåga.

Och det visade sig att dessa personer hade mindre storlek på hippocampus än de som inte led av dessa problem. Detta gällde även oberoende av förekomsten av skador i hjärnans vita materia. Volymen på hippocampus var i snitt 6,7 milliliter hos de deltagare som upplevde sig ha tillfälliga minnesproblem, jämfört med 7,1 milliliter hos dem som inte tyckte sig ha det.

Forskarnas anser därför att självupplevda problem att tänka och att minnas kan kopplas till en minskad hjärnvolym, även hos personer som inte försämrats objektivt sett. Samtidigt konstaterar de att det behövs mer forskning på området, eftersom en så stor andel av deltagarna uppgav övergående problem med minne och att tankeförmåga.

Neurology 2008; 71: 1152-1159 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev