Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Möjlig förklaring till ökning av narkolepsi

Publicerad: 18 december 2013, 19:00

Orsaken till att vissa unga personer drabbades av narkolepsi efter vaccination mot svininfluensan kan vara att deras immunsystem reagerade på ett visst protein i vaccinet, enligt ny forskning.


Texten uppdaterad den 19 december kl 8.50.

Uppdatering den 12 augusti 2014: Studien har dragits tillbaka av forskarna sedan de inte kunde upprepa vissa av resultaten.

Det är ett internationellt forskarlag som studerat tvillingpar, där den ena tvillingen lider av sjukdomen narkolepsi medan den andra är frisk.

Forskarna konstaterar att de sjuka tvillingarna hade immunceller i blodet som reagerade på det vakenhetsstimulerande signalämnet hypokretin. Sådana celler saknades däremot i den friska tvillingen. Resultaten, som publiceras i tidskriften Science Translational Medicine, stärker därmed bilden av narkolepsi som en autoimmun sjukdom.

Fyndet skulle kunna hjälpa till att förklara den stora ökningen av narkolepsi i bland annat Sverige efter vaccinationskampanjen mot svininfluensan A(H1N1). Forskarna konstaterar nämligen att vaccinet Pandemrix innehöll ett virusprotein som är mycket snarlikt ett fragment av hypokretin.

Men de poängterar samtidigt att fynden inte ger hela förklaringen. Andra influensavacciner innehåller också samma typ av fragment av hypokretinliknande virusproteiner som Pandemrix. Därför måste det finnas andra orsaker också.

Forskarna spekulerar bland annat i att den speciella immunstimulerande tillsatsen AS03 som användes i Pandemrix kan ha överstimulerat den aktuella typen av immunceller. En annan orsak kan vara skillnader i framställningsprocessen mellan olika vacciner som bidragit till skillnader i de ingående viruskomponenterna, enligt forskarna.

Ytterligen en pusselbit som saknas är hur den autoimmuna attacken leder till bortfall av den typ av nervceller i hjärnan som producerar hypokretin.

Sammantaget skriver forskarna att utvecklingen av narkolepsi troligen orsakas av en serie omständigheter, där viktiga komponenter kan vara bland annat genetisk predisposition, utveckling av skadliga immuncellsreceptorer hos vissa individer samt aktivering av immunförsvaret av hypokretinliknande proteiner hos virus eller i vaccin.

Forskningen har finansierats av bland andra Glaxosmithkline som stod bakom Pandemrix.

Läs abstract till studien:

Alberto K De la Herrán-Arita med flera. CD4+ T Cell Autoimmunity to Hypocretin/Orexin and Cross-Reactivity to a 2009 H1N1 Influenza A Epitope in Narcolepsy. Science Translational Medicine 2013; 5: 216ra176. DOI:10.1126/scitranslmed.3007762

Relaterat material

Stor studie bekräftar risk med Pandemrix

Personer över 20 år kan få ersättning

Flest narkolepsifall i Sverige

Myndigheter oense om influensavaccin

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev