Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Möjligt hinder undanröjt mot behandling med stamceller

Publicerad: 11 juni 2010, 13:38

Lundaforskare har tagit fram en metod som kan undanröja hinder för behandling med stamceller. Forskarna utnyttjar ett virus som hjälper till att sortera ut de celler som ska transplanteras.


Stamceller har länge beskrivits som framtidens bot för olika sjukdomar. Bland annat transplanteras stamceller från foster till patienter med Parkinsons sjukdom i liten skala. Eftersom den metoden är förknippad med både etiska och praktiska problem arbetar flera forskargrupper med att utveckla metoder där odlade stamceller används.

Ett problem med dessa odlade stamceller är dock att man vid transplantationen alltid får med även omogna celler som utvecklas till tumörer, vilket visat sig i djurförsök.

Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet utvecklat en metod för att kunna sortera bort de celler som kan utvecklas till tumörer. Forskarna har specialdesignat ett virus, som får infektera de odlade cellerna, och som för med sig en gen som producerar ett grönt färgämne.

I omogna stamceller bryts det gröna färgämnet dock ned. Dessa omogna celler blir därför svarta, medan mogna celler blir gröna och enkelt kan sorteras ut för transplantation.

Metoden presenteras i den vetenskapliga tidskriften PNAS, där Lundaforskarna beskriver att metoden fungerar på celler från råttor, och i mindre försök även på celler från människa. De visar också att tumörerna blir färre i djurförsöken. Enligt forskarna har man inte helt lyckats komma ifrån problemet, eftersom den apparat som används ännu inte lyckas helt med sorteringen av cellerna.

Läs abstract till studien:

PNAS, publicerad online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev