Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Möss som fått mobilstrålning undvek Alzheimers sjukdom

Publicerad: 7 januari 2010, 12:33

Möss som fått mobilstrålning undvek Alzheimers sjukdom

Eventuella risker med mobilstrålning är omdiskuterade. Men nu tycker sig forskare i stället se medicinska fördelar med sådan strålning.


I en studie på möss säger sig forskare från bland annat USA ha funnit tecken på att den strålning som mobiltelefoner sänder ut kan skydda mot minnesförluster.

I studien utsattes nästan 100 möss för elektromagnetisk strålning i samma frekvens som en normal mobiltelefon avger.

Strålningen gavs i samma mängd som motsvarar den som människor utsätts för vid samtal i mobiltelefon under två timmar på en dag. Försöken pågick i sju till nio månader. De flesta av mössen hade före experimenten blivit genetiskt manipulerade för att så småningom utveckla Alzheimers sjukdom.

Resultaten visar att de unga och friska möss som bestrålades undvek att utveckla demens, och att tecken på alzheimer minskade hos de äldre mössen. Och hos de möss som inte var genetiskt manipulerade att utveckla alzheimer förbättrades den kognitiva prestationen.

Enligt studien sågs ingen onormal celltillväxt i hjärnan hos mössen och inte heller några skador på stora organ som lungorna.

Artikelförfattarna uppger att deras studie är den första som visar tecken på att elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner kan ha positiva effekter på kognitiva funktioner.

Studien är publicerad i det senaste numret av tidskriften Journal of Alzheimer's Disease och är utförd av forskare vid bland annat University of South Florida i USA.

Läs abstract:

Journal of Alzheimers Disease 2010; 1387–2877

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev