Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Motion gav lindrigare stroke

Publicerad: 21 oktober 2008, 11:16

Motion gav lindrigare stroke

Personer som varit fysiskt aktiva innan de får en stroke får mindre problem och återhämtar sig snabbare än personer som rört på sig mindre. Det visar en ny dansk studie.


Forskare vid bland annat Universitetssjukhuset Bispebjerg i Köpenhamn har följt 265 personer som drabbats av ischemisk stroke för första gången. Patienterna var i snitt 68 år gamla och samtliga hade kvar förmågan att gå.

För att utvärdera graden av fysisk aktivitet före stroken intervjuades deltagarna med ett frågeformulär kallat Pase, Physical Activity Scale for the Elderly, som mäter graden av fysisk aktivitet under en sjudagarsperiod.

Forskarna bedömde även hur allvarlig stroken var med hjälp av en skala kallad Scandinavian Stroke Scale. Patienterna följdes sedan under två år.

Resultaten publiceras i dag, tisdag, i tidskriften Neurology och visar att den fjärdedel av patienterna som rörde på sig mest hade 2,5 gånger större chans att drabbas av en mindre allvarlig stroke, jämfört med den fjärdedel som rörde på sig minst. De som var mest fysiskt aktiva återhämtade sig dessutom snabbare.

Forskaren Lars Henrik Krarup, som lett studien, säger i en kommentar till nyhetstjänsten Newswise att fysisk aktivitet inte bara omfattar kontrollerade träningsprogram, utan i denna studie även inkluderade exempelvis lättare hushållsarbete, promenader och trädgårdsarbete.

Neurology 2008; 71: 1313-1318

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev