Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Motörhead gav molhuvudvärk

Publicerad: 3 juli 2014, 23:01

The Lancet visar på sambandet mellan hårdrock och hjärnskada.


Det börjar i januari 2013. En tidigare frisk man i 50-årsåldern söker vård för huvudvärk och hamnar till slut på avdelningen neurokirurgi vid Medizinische Hochschule Hannover i Tyskland. I två veckors tid har mannen haft en ihållande och ökande smärta i hela huvudet.  Han har inte slagit i huvudet och förnekar missbruk. Däremot uppger han att han har headbangat, det vill säga slängt med huvudet i takt med musik, på en konsert med det brittiska hårdrockbandet Motörhead fyra veckor tidigare.

Utöver sångaren Lemmy Kilmisters karakteristiska ansiktsvårtor har bandet i snart 40 år varit känt för sin snabba spelstil. Och när neurokirurgerna i Hannover efter en datortomografiundersökning hittar en blödning, ett så kallat subduralhematom, i mannens hjärna lägger de ihop ett och ett: Headbangandet till den snabba musiken och de krafter som då uppstår har förmodligen lett till att blodkärl i mannens hjärna brustit och orsakat subduralhematomet. Mannen opereras och blir symtomfri, de tyska neurokirurgerna sammanfattar sin teori i en fallstudie.

I studien noteras också att mannen hade en cysta i ett kärl i hjärnan vilket, enligt läkarna, måste ses som ett tecken på ökad blödningsrisk. Det framgår också att tre fall av headbangsutlöst subduralhematom sedan tidigare finns beskrivna i litteraturen. Slutligen konstaterar läkarna att fallet också ska ses som ett bevis på Motörheads rykte som en av de hårdaste rockakterna på jorden, om inte annat för att deras smittande snabba driv och den risk som deras headbangande fans löper att ådra sig en hjärnskada.

Fotnot. Risken för hjärn- och nackskador associerat till headbangande har tidigare beskrivits i en artikel i 2008 års julutgåva av medicintidskriften British Medical Journal. Artikeln bygger bland annat på observationsstudier av konserter med Motörhead.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev