Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

MR-kamera hittade tidig Parkinson

Publicerad: 26 mars 2009, 14:07

Genom att undersöka hjärnan med MR-kamera kan man i ett tidigt stadium upptäcka Parkinsons sjukdom, enligt en ny amerikansk studie.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Personer med Parkinsons sjukdom har ungefär bara hälften så många dopaminerga neuron i vissa delar av substantia nigra, som tillhör hjärnans basala ganglier, som friska personer. Förlust av dopaminerga neuron kan undersökas med PET-kamera eller så kallad SPECT-teknik, men båda dessa metoder kräver injektion av radioaktiva spårämnen.

Neurology, publicerad online

Nu uppger forskare vid University och Chicago i USA att de i en ny studie fått lovande resultat för att hitta tidiga tecken på Parkinsons sjukdom utan att något ingrepp eller injektion av radioaktiv substans är nödvändigt.

I studien ingick 28 personer varav 14 hade tidiga tecken på Parkinsons sjukdom och 14 var friska. Samtliga försökspersoner genomgick undersökningar med magnetkamera. En specifik MR-teknik som kallas diffusion tensor imaging användes. Forskarna tittade särskilt på substantia nigra där neurotransmittorn dopamin produceras.

Med hjälp av MR-tekniken uppskattade forskarna värden för så kallad fraktionell anisotropi, ett mått på signalintensitet, och kunde då konstatera signifikanta skillnader mellan de personer som hade Parkinsons sjukdom och de som var friska.

Studieförfattarna drar slutsatsen att MR-kamera kan användas för att identifiera personer med tidig Parkinsons sjukdom.

Studien publiceras i ett kommande nummer av  Neurology, men är förpublicerad på tidskriftens hemsida.

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev