Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Musiker slog ett slag för rytmterapi

Publicerad: 6 december 2013, 15:45

I Göteborg utvärderar forskare hur kultur kan användas vid rehabilitering. Ronnie Gardiner bjöd på trumkonsert för att visa hur det kan gå till.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Under stämmans sista timmar fylldes salen av rytmer då jazzmusikern Ronnie Gardiner intog stora scenen och visade sin metod för rehabilitering. Metoden utvecklade han efter att hans fästmö blivit brutalt mördad en marsdag 1980 och han drabbades av stor sorg. Om det och om hur han började lära sig om hjärnan för att förstå hur musik kan hjälpa sjuka och människor som mår dåligt berättade han för de besökare som var kvar på stämman på fredagseftermiddagen.

Neurologen och psykiatern Thomas Lindén, Sahlgrenska universitetsjukhuset, var också på plats för att tala om hur kultur kan stötta i neurologisk rehabilitering.

– Hjärnan är ett fantastiskt organ som omformas efter vad vi är med om i våra liv, sade han.

Han påpekade att nervcellerna nybildas hela livet och jämförde antalet nervceller med antalet stjärnor i universum.

Just nu arbetar Thomas Lindén med ett forskningsprojekt där Ronnie Gardiners program utvärderas vid rehabilitering av stroke. Syftet är inte i första hand att patienterna ska bli mer rytmiska utan målet är att de ska kunna röra sig bättre.

Thomas Lindén talade om det som kallas för en berikad miljö och innehåller de tre komponenterna fysisk aktivitet, sinnesstimulering och social interaktion.

– De här komponenterna har experimentellt i djurförsök visat sig ha väldigt starka effekter. Djur som får röra på sig återhämtar sig snabbare efter en skada och likaså djur som får sinnesstimulering och social interaktion, sade Thomas Lindén.

Till Dagens Medicin säger han att Ronnie Gardiners program innefattar de tre komponenter som ger en berikad miljö och att det därför är intressant att i studier pröva om det kan hjälpa patienter i behov av rehabilitering.

Se och hör Ronny Gardiner i filmklippet här intill.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev