Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Näringscocktail bet inte på tidig alzheimer

Publicerad: 30 oktober 2017, 23:30

Näringsdrycken är tänkt att skydda synapserna och den åldrande hjärnan.

Foto: Thinkstock

En näringsdryck har ingen effekt på kognitionen vid begynnande alzheimer, men verkar bromsa nedbrytningen av hjärnan. Det visar fynd i tidskriften Lancet Neurology där svenska patienter ingår.

Ämnen i artikeln:

AlzheimerAlzheimers sjukdom

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Även om vi inte ser att minnet förbättras finns ändå en positiv signal i resultaten. Kan hända behöver interventionen påbörjas ännu tidigare i sjukdomsförloppet, säger Miia Kivipelto, professor vid Karolinska institutet i Stockholm och en av studiens medförfattare.

Kosten anses ha en roll vid Alzheimers sjukdom. Ett tidigt tecken på demenssjukdomen är att synapserna, kontaktytan mellan nervcellerna, förstörs. Den aktuella näringsdrycken är en cocktail av olika näringsämnen och är tänkt att skydda synapserna och den åldrande hjärnan.

I studien deltog fler än 300 patienter från fyra europeiska länder, däribland Sverige och Finland. Samtliga hade en lindrig kognitiv nedsättning. Hälften lottades till att få näringsdrycken som bland annat är rik på omega-3 och vitamin B. Resterande patienter fick en kontrolldryck med ett liknande kaloriinnehåll. Drycken intogs en gång om dagen i samband med frukost under 24 månaders tid.

Det primära effektmåttet var en förändring i generell kognitiv förmåga, där främst olika minnesfunktioner utvärderades. Det sekundära effektmåttet berörde sjukdomsprogression.

Resultaten visar att det inte fanns någon statistiskt säkerställd skillnad mellan behandlingsgruppen och kontrollgruppen när det kom till primära effektmåttet. Enligt forskarna hade dock patienterna som fått näringsdrycken en lägre nedbrytning av nervceller i bland annat hjärnregionen hippocampus.

Studien bjuder delvis på upplyftande läsning, skriver en amerikansk läkare i en ledarkommentar. Men de nya resultaten, tillsammans med tidigare fynd av samma näringsdryck, är inte tillräckligt bra för att stödja en användning, menar ledarskribenten.

Tillsammans med kollegor har Miia Kivipelto påbörjat en ny randomiserad studie där patienter med begynnande alzheimer får näringsdrycken i kombination med en livsstilsintervention. Patienterna kommer från både Sverige, Finland, Frankrike och Tyskland.

– Vi har precis börjat screena de första patienterna i Stockholm. Det ska bli spännande att se om resultaten blir bättre om näringsdrycken ges i kombination med kostråd och fysisk aktivitet, säger Miia Kivipelto.

Sedan tidigare finns resultat från en uppmärksammad finsk studie, Finger, som visat att kostråd och träning kan minska risken för kognitiv försämring hos äldre.

Studien i Lancet Neurology pågick mellan 2009 och 2013 och var dubbelblind. Patienterna var i genomsnitt 71 år. Kognitiv förmåga utvärderades med ett neuropsykologiskt test som kallas NTB, Neuropsychological test battery.

Läs mer i abstract:

Hilkka Soininen med flera. 24-month intervention with a specific multinutrient in people with prodromal Alzheimer’s disease (LipiDiDiet): a randomised, double-blind, controlled trial. Lancet Neurology, publicerad online den 30 oktober 2017. DOI: 10.1016/S1474-4422(17)30332-0

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev