Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Neurospecialister kräver satsning på rehabilitering

Publicerad: 4 december 2008, 11:52

Dra igång en nationell satsning på neurologisk rehabilitering och utbildning av neurologer. Det föreslår ledande specialister på området.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Förslaget framfördes vid ett seminarium i riksdagen om neurosjukvården som Neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, anordnade i går, onsdag.

– Det behövs en motsvarande satsning när det gäller neurologisk rehabilitering som den man gjort inom psykiatrin. I dag får inte alla patienter tillgång till modern rehabilitering och det finns stora skillnader mellan olika landsting, trots att det numera finns starka vetenskapliga evidens för hur viktig rehabiliteringen är, sade Jan Lexell, professor i rehabiliteringsmedicin vid Universitetssjukhuset i Lund, en av deltagarna.

Han menar att det finns en uppenbar risk att landsting och regioner kommer att minska resurserna för rehabiliteringen nu när ekonomin blir sämre. ´

– Varför inte freda rehabiliteringen nu när det sker neddragningar? Annars är jag ganska säker på att den kommer att dras ner, sade Jan Lexell.

Ytterligare en fråga som debatterades var anslagen till neurologisk forskning, som enligt flera seminariedeltagare är långt lägre än till andra terapiområden.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) framhöll att den neurologiska forskningen prioriteras i den nya forskningspropositionen, men hon efterlyste samtidigt alternativa sätt att stärka forskningsresurserna.

– Jag tror det finns bäring för insamlingar inom neurosjukdomar på samma sätt som inom exempelvis cancerområdet, sade Maria Larsson, som även är ansvarig minister för handikappfrågor.

Magnus Andersson, docent och överläkare vid neurologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, framhöll att det råder en akut brist på specialister inom neurologi. Han menar att det krävs en nationell satsning för att rädda situationen.

– I dag har Sverige hälften så många neurologer jämfört med Finland och Norge och 70 procent är över 55 år. Det finns ett enormt intresse bland unga läkare att utbilda sig inom området, men vi tvingas säga nej till många eftersom vi inte har pengar att ta in dem, sade Magnus Andersson, som även är studierektor för Karolinska universitetssjukhusets ST-utbildning i neurologi.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev