Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny atlas visar hjärnans okända vrår

Publicerad: 21 juli 2016, 09:39

Forskare har tagit fram en detaljerad hjärnkarta som kan bli en ny standard inom hjärnforskningen.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-inställningar.

Innehåll: https://youtu.be/UHDfvfYCY0U

Genom att använda MR-bilder från 210 studiedeltagare har en grupp, med bland annat amerikanska och brittiska forskare, gjort en helt ny och mycket detaljerad karta av hjärnan. Forskarna har identifierat 180 områden i varje hemisfär, varav 97 inte har beskrivits tidigare. Resultaten har sedan bekräftats med hjälp av MR-bilder från ytterligare 210 personer.

I dag är forskare inte överens om hur hjärnbarken ska delas in. Flera olika kartor som tar utgångspunkt i olika mätmetoder finns. De nuvarande kartorna delas till exmpel in efter celltyper eller strukturer.

I den atlas som nu publicerats av tidskriften Nature har forskarna undersökt hjärnan ut flera olika aspekter. Med hjälp av funktionell MR-kamera har de studerat hjärnans strukturer, kopplingar och aktivitet. Mängden vit substans har mätts och cortex tjocklek likaså.

Tobias Karlsson, hjärnforskare vid Karolinska institutet, anser att kartan kan få stor betydelse.

– I dag saknas en bra karta, man använder till exempel Brodmanns indelning av hjärnan i areor som gjordes för cirka 100 år sedan och som alla vet har många brister, säger han till Dagens Medicin.

Han påpekar att det alltid är svårt att veta i förväg om en ny standard får genomslag.

– Blir det så att den här kartan används i några stora studier som kommer snart har den god chans att bli en ny standard, men lanseras en annan liknande standard snart är det inte säkert att den överlever. Det som är viktigt här är metoden de har använt där flera olika aspekter har tagits med. Dessutom har ett i sammanhanget stort studieunderlag använts, vilket är till den här kartläggningens fördel.

Vilken nytta kan den här kartläggningen innebära för forskningen och för sjukvården?

– Ju bättre karta man har och ju fler som använder samma karta desto lättare blir det att jämföra olika studier. Inom sjukvården kan man tänka sig att en sådan här atlas kan öka förståelsen för hjärnsjukdomar och var de är lokaliserade.

Läs abstract:

Glasser med flera. A multi-modal parcellation of human cerebral cortex. Nature. Doi:10.1038/nature18933

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev