Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny förklaring till varför vi sover

Publicerad: 17 oktober 2013, 18:00

Foto: Photos.com

När möss sover kan avfallsprodukter försvinna mycket snabbare från hjärnan än när de är vakna, enligt en ny studie i tidskriften Science. Sömnen skulle därmed bidra till att rena hjärnan.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här är väldigt intressanta fynd som ger en helt ny aspekt av vad som händer under sömnen. Uppenbarligen verkar det finnas andra orsaker till att vi sover än att till exempel underlätta bildningen av varaktiga minnen, säger Lars Olson, professor i neurobiologi vid Karolinska institutet i Solna.

I studien konstaterar forskare i USA att det extracellulära rummet i hjärnan hos möss ökar med runt 60 procent när djuren sover jämfört med när de är vakna. Det extracellulära rummet är det utrymme som finns mellan nervcellerna och stödjecellerna i hjärnan.

Denna ökning var i sin tur förknippad med ett kraftigt ökat flöde av cerebrospinalvätska runt cellerna när mössen sov jämfört med när de var vakna. När mössen var vakna kunde ett sådant flöde bara ses i den ytliga delen av hjärnbarken, medan vätskan även flödade i den djupare delen när djuren sov.

Vidare såg forskarna att beta-amyloid, ett ämne som är förknippat med utvecklingen av Alzheimers sjukdom, försvann dubbelt så fort från hjärnan under sömnen jämfört med under vakenhetsperioder.

Forskarnas slutsats är att sömnen kan underlätta för hjärnan att göra sig av med potentiellt skadliga slaggprodukter som ansamlas i hjärnan i det vakna tillståndet.

– Det är roligt när det kommer sådana här studier som öppnar helt nya perspektiv. Det extracellulära rummet i hjärnan är annars väldigt svårt att studera, men jag tycker att forskarna här har gjort det på ett snyggt sätt med avancerade tekniker, säger Lars Olson.

Är fynden överförbara till människan?

– Ja, det tror jag, förutsatt att resultaten kan upprepas i andra djurförsök. En sådan här grundläggande mekanism tror jag inte skiljer sig mellan olika däggdjur. Det skulle förstås vara intressant att studera detta hos människor med olika sömnbehov, säger Lars Olson.

Resultaten i studien pekar på att ansamlingen och borttransporten av nedbrytningsprodukter i sig kan vara det som gör oss sömniga och sedan redo att vakna, åtminstone enligt forskaren Suzana Herculano-Houzel vid Universidade Federal i Rio de Janeiro, Brasilien. Hon har skrivit en kommentar till studien i tidskriften.

Men riktigt så långt vill inte Lars Olson gå.

– Det kan hända att detta är en del i ett feedbacksystem som reglerar sömnen. Men annars tror jag att hjärnan har andra övergripande system som säger till när vi behöver sova, säger Lars Olson.

Den aktuella studien har gjorts av forskare vid University of Rochester Medical Center i delstaten New York, USA, under ledning av Maiken Nedergaard. Delvis samma forskare har nyligen stått bakom upptäckten av ett tidigare okänt system för hur cerebrospinalvätska transporteras runt i hjärnan, se länk till höger.

En av anledningarna till att forskarna valde att studera flödet av cerebrospinalvätska under sömn och vakenhet var att hjärnans energiförbrukning inte går ner särskilt mycket under sömnen. De spekulerade därför i att energin kanske används för att pumpa runt cerebrospinalvätska, en process som enligt forskarna kräver mycket energi.

Läs abstract till studien:

Lulu Xie med flera. Sleep Drives Metabolite Clearance from the Adult Brain. Science 2013; 342: 373–377. DOI: 10.1126/science.1241224

Relaterat material

Så gör sig hjärnan av med avfall

Fel metabolism av beta-amyloid kan ligga bakom alzheimer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev