Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny ledtråd till dyslexins orsaker

Publicerad: 5 december 2013, 19:00

Bristande kopplingar mellan hjärnans språkområden är ett kännetecken hos människor med dyslexi, snarare än att hjärnan är dålig på att känna igen och skilja på språkets minsta beståndsdelar, enligt en ny studie i tidskriften Science.


Det är forskare i Belgien som tror sig ha funnit en bättre förklaring till vad som orsakar dyslexi, eller läs- och skrivsvårigheter.

Försökspersoner fick lyssna på olika uppsättningar av liknande stavelser som lästes upp av en manlig röst. Samtidigt undersöktes deras hjärnaktivitet med magnetkamera.

Forskarna såg ingen skillnad i aktivitetsmönster i hjärnans språkområden mellan dyslektiker och icke-dyslektiker när de olika stavelserna ändrades. Detta tolkar de som att dyslektikerna skulle ha intakta så kallade fonetiska representationer i hjärnan, vilket är tvärtemot vad en del annan forskning ska ha visat.

I stället hade de dyslektiska försökspersonerna sämre fungerande nervkopplingar mellan vissa av de olika språkområdena. Och ju sämre sådana här kopplingar desto sämre presterade dyslektikerna på olika skriv- och lästest.

Forskarnas slutsats är att dyslektikerna inte hade sämre fonetiska representationer i hjärnan men att de var mindre åtkomliga.

Men forskarna drar för stora växlar på sina fynd, anser Martin Ingvar, som är professor vid institutionen för neurovetenskap på Karolinska institutet i Solna.

– Det är en bra artikel med ett spännande perspektiv. Men för att det ska vara ett mekanistiskt genombrott så behövs också information om hur förändringen ändras efter en intervention mot dyslexin, säger han.

Läs abstract till studien:

Bart Boets med flera. Intact but Less Accessible Phonetic Representations in Adults with Dyslexia. Science 2013; 342: 1 251–1 254. DOI: 10.1126/science.1244333

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev