Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny metod att mäta medvetandet

Publicerad: 15 augusti 2013, 14:37

Patienter kan vara vid medvetande även om kommunikationsförmågan helt har fallit bort. Nu har forskare tagit fram en metod att mäta hjärnans medvetandegrad.


I veckans nummer av Science Translational Medicine beskriver en grupp forskare från bland annat Italien, Belgien och USA hur de har gått tillväga då de har tagit fram ett index för att bestämma graden av medvetande i den mänskliga hjärnan.

Dagens metoder för att bedöma medvetandeförlust baseras på observationer av patienten. Hur reagerar han eller hon på smärta och beröring. Kan han eller hon följa uppmaningar som att öppna ögonen eller trycka med handen?

De metoderna har sina brister. Till exempel fångar de inte upp de patienter som har drabbats av så kallat locked-in-syndrom – de är vid medvetande men ändå helt oförmögna att kommunicera med omvärlden.

Den nya metoden kräver inte patientens medverkan. Den går ut på att mäta graden av komplexitet i nervcellernas kommunikation då hjärnan utsätts för en kort men kraftig magnetisk stimulering. Utslaget från nerverna ger sedan ett index – på engelska kallat pertubational complexity index eller PCI – där ett högt värde ses hos människor som är fullt vakna och ett lågt värde hos en person i koma.

En patient som förefaller vara djupt medvetslös men som ändå får ett relativt högt indexvärde har alltså en hjärna där nervcellerna är aktiva och kommunicerande, skriver forskarna. De har baserat index på försök på både fullt friska vakna eller sovande försökspersoner, på patienter som  var nedsövda med olika preparat och på patienter med olika typer av  hjärnskador.

Det behövs fler studier innan metoden kan användas kliniskt, skriver forskarna i sin artikel.

Läs abstract:

Adenauer Casali med flera. A theoretically based index of consciousness independent of sensory processing and behavior. Science Translational Medicine, publicerad online den 14 augusti 2013. DOI: 10.1126/scitranslmed.3006294

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev