Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny metod gav förlamade tillbaka rörlighet

Publicerad: 5 juli 2019, 10:15

Kirurger har sammanfört nerver ovanför patienternas ryggmärgsskada med dem under den skadade delen.

Foto: Gettyimages

Flera förlamade personer har återfått rörlighet i händer och armar efter att australiska kirurger gjort så kallade nervtransfereringar.


Det handlar om tretton ryggmärgsskadade patienter som har fått nervtransfereringar, alltså förflyttning av egna nerver, och sjukgymnastik. Två år efter operationerna kunde de flesta sträcka ut armarna, skriva och borsta tänderna, enligt en studie som har publicerats i den ansedda medicinska tidskriften Lancet.

Kirurgerna har sammanfört nerver ovanför patienternas ryggmärgsskada med dem under den skadade delen. På så vis har de skadade nerverna stimulerats.

– Nervtransfereringar har funnits länge, men tidigare har man inte använt det för ryggmärgsskadade patienter, säger studiens huvudförfattare Natasha van Zyl.

Hon tillägger att möjligheten att använda sina händer är något som prioriteras mycket högt bland ryggmärgsskadade patienter.

Enligt de australiska kirurgerna innebär de lyckade nervtransfereringarna ett stort framsteg för ryggmärgsskadade personers möjlighet att klara sig på egen hand.

Relaterat material

Ytterligare framsteg för ryggmärgsskadade

Förlamad tog steg på nytt

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev