Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny metod hittade möjliga markörer för sjukdom

Publicerad: 11 november 2015, 19:01

Genom att analysera genaktiviteten hos T-celler har svenska forskare identifierat markörer för vissa sjukdomar. Förhoppningen är att markörerna ska kunna användas för att tidigt kunna ge svar på vem som kommer att utveckla en sjukdom.


– Många patienter svarar inte på läkemedelsbehandling, vilket orsakar mycket lidande och enorma kostnader för sjukvården. Men om man kan ställa en diagnos tidigare, innan sjukdomen brutit ut, är chansen att lyckas med behandlingen mycket större, säger Mikael Benson, professor vid Linköpings universitet, som lett studien som nu publicerats i Science Translational Medicine.

Hans forskargrupp analyserade T-celler från patienter med bland annat cancer och inflammatoriska sjukdomar. De använde sig av utrustning som gör det möjligt att studera alla geners aktivitet samtidigt. De såg skillnader mellan patienters celler och kontroller från friska personer för nästan alla sjukdomar.

– T-celler förändras vid flertalet av sjukdomar. De är som kroppens egna spionsatelliter och om man kan avlyssna dem så har vi en potential för tidig diagnostik, säger Mikael Benson.

Forskarna utvecklade en biomatematisk modell för att identifiera de gener som startar aktiviteten i T-cellerna. De identifierade tre regulatorer: GATA3, MAF och MYB.

– Idealet skulle vara att mäta regulatorerna i T-cellerna under lång tid hos tusentals människor. Men den möjligheten hade inte vi och därför studerade vi två sjukdomar med symtomfria stadier, pollensnuva och multipel skleros, säger Mikael Benson.

Även där skilde sig regulatorerna åt mellan friska och symtomfria patienter. Men de symtomfria stadierna är inte samma sak som att en person är helt frisk, och därför behövs fler studier för att kunna visa att markörerna även kan användas hos personer som ännu inte har fått symtom och för andra T-cellsdrivna sjukdomar.

Nästa steg för forskarna vid Linköpings universitet är därför att analysera dessa markörer hos riskgrupper för vissa sjukdomar.

– Vi planerar studier där vi kan få resultat inom ett par år. Vårt övergripande mål är att få fram metoder som kan användas kliniskt i närtid, det ska vara enkelt och realistiskt, säger Mikael Benson.

Läs mer i abstract:

Mika Gustafsson med flera. A validated gene regulatory network and GWAS identifies early regulators of T-cell associated diseases. Science Translational Medicine, publicerad online 11 november 2015. Doi: 10.1126/scitranslmed.aad2722

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev