Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny PET-teknik bra vid diagnostik av alzheimer i klinisk praxis

Publicerad: 19 januari 2011, 20:08

Med hjälp av en radioaktiv markör skulle bilddiagnostik med PET-kamera kunna användas hos fler patienter med Alzheimers sjukdom, enligt en ny studie


Ansamling av beta-amyloid i hjärnan, som är ett av de patologiska kännetecknena vid Alzheimers sjukdom, kan redan i dag spåras hos levande patienter med så kallad positronemissionstomografi, PET.

Men den radioaktiva markör som används vid undersökningen är förhållandevis kortlivad och gör att metoden främst har använts i vetenskapligt syfte, enligt amerikanska forskare bakom en ny studie.

De har nu utvärderat en ny typ av markör, florbetapir, med betydligt längre halveringstid och som därmed skulle passa bättre i klinisk praxis.

Den nya markören testades vid PET-undersökning av 29 patienter i livets slutskede, varav 15 visade sig uppfylla patologiska kritierer för alzheimer. Resultaten från undersökningarna visade sig stämma i 96 procent av fallen jämfört med resultat av obduktioner efter att patienterna hade avlidit.

Även om studien gjordes på patienter i livets slutskede anser forskarna att metoden har potential att användas i diagnostiken av patienter med tidiga tecken på Alzheimers sjukdom.

Bakom undersökningen, som publiceras i tidskriften Jama, står forskare vid bland annat företaget Avid Radiopharmaceuticals i Philadelphia, USA.

Läs abstract till studien:

Jama 2011; 305: 275–283

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News