Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny substans kopplas till extrem trötthet

Publicerad: 22 november 2012, 12:53

En mystisk liten molekyl har hittats i ryggmärgsvätskan hos patienter som lider av abnorm trötthet.


Ämnet förstärker effekterna av signalsubstansen GABA, som dämpar det centrala nervsystemet genom att förhindra att nervsignaler förs över från en nervcell till en annan. Detta skriver en amerikansk forskargrupp i tidskriften Science Translational Medicine.

En person som känner sig väldigt trött dagtid även efter en ordentlig nattsömn kan lida av hypersomni. Hypersomni är ett komplext och mycket ovanligt tillstånd som inte har någonting med normal hängighet att göra. Tröttheten är ofta mycket uttalad och handikappande, men utan de sömnattacker som är typiska vid narkolepsi.

De läkemedel som hittills har testats har begränsad effekt. Centralstimulantia gör inte patienterna piggare.

Orsaken till hypersomni är okänd, men den kroppsegna substans som forskargruppen nu beskriver verkar spela en nyckelroll. Totalt deltog 32 patienter med diagnosen primär hypersomni i studien, och prover från deras ryggmärksvätska jämfördes med prover från friska kontrollpersoner.

Laboratorieexperiment visade att ryggmärksvätskan från patienterna innehöll en liten molekyl som stimulerade hjärnans GABA-receptorer på ett onormalt vis. Detta pekar mot att den dämpande signalsubstansen har en extra kraftig effekt på patienter med hypersomni, skriver forskarna.

Deras hypotes var sedan att patienterna borde kunna bli hjälpta av en substans som blockerar effekterna av dämpande GABA.

En sådan substans har funnits och använts i över 20 år: flumazenil. Läkemedel med flumazenil häver bensodiazepiners verkan, exempelvis när en patient ska vakna ur narkos eller när patienten har tagit en överdos av de lugnande, sömngivande tabletterna.

Bensodiazepiner påverkar också GABA-receptorer, om än via en annan verkningsmekanism än den nyupptäckta substansen, skriver forskarna.

De prövade flumazenil på sju av patienterna och resultaten är hoppingivande. Patienterna blev piggare och fick ökad koncentrationsförmåga. En kvinna kunde till och med återuppta sitt tidigare arbete, rapporterar forskarna i tidskriften.

Fler försök krävs och läkemedlet måste prövas på större patientgrupper i kontrollerade försök innan det kan rekommenderas för patienter som lider av svår trötthet, skriver forskarna.

Läs abstract:

David Rye med flera. Modulation of Vigilance in the Primary Hypersomnias by Endogenous Enchancement of GABA-A Receptors. Science Translational Medicine. Publicerad den 21 november 2012. DOI:10.1126/scitranslmed.3004685

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev