Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny teknik särskiljer demens från vattenskalle

Publicerad: 18 oktober 2006, 13:09

Vattnet är huvudsaken för den nya MR-teknik som kan förbättra diagnosen av hydrocefalus, vattenskalle. Genom att mäta hjärnans vattenflöde är det numera möjligt att ställa en säker diagnos med en MR-bild.


– Förhoppningsvis kommer det här att kraftigt minska problemet med feldiagnostiseringar av vattenskalle. Dessutom är tekniken enklare och lindrigare för patienten än dagens diagnosmetoder, säger Mats Tullberg, neurolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Enkelt uttryckt är den nya tekniken en modifierad undersökning med magnetkamera,  MR  . Mats Tullberg och hans kolleger har lagt till ett analysinstrument som fokuserar på vattenflödet i hjärnan. Denna så kallade diffusionsteknik räknar ut hur vattnet rör sig mellan hjärnans vindlingar och hålrum.

Flödesmätningen gör det möjligt att för första gången säkert skilja på  MR  -bilder av blodkärlsdemens och vattenskalle, bilder som annars är förvillande lika och som ofta gör en säker diagnos omöjlig, se bilder till höger. Vätskeflödet är nämligen olika vid de två tillstånden.

– Vid blodkärlsdemens får man små infarkter i hjärnan. Dessa slår sönder hjärnvävnaden så att vatten kan sippra igenom och röra sig friare. Vid vattenskalle är hjärnvävnaden intakt och den fria rörligheten av vatten är normal och begränsad, säger Mats Tullberg.

Underdiagnostierad sjukdom

Tekniken som Göteborgsforskarna använt för att analysera  MR  -bilderna är egentligen inte helt ny, snarare nygammal. Diffusionsteknik används i dag vid andra tillstånd, exempelvis akut stroke när läkarna vill se tidiga tecken på hjärnskador.

Skillnaden är att metoden nu har anpassats till  MR  -bilder av vattenskalle.

– Vi mäter på helt andra ställen i hjärnan, säger Mats Tullberg.

Den nya  MR  -tekniken är ännu inte implementerad i sjukvården och enligt Mats Tullberg kan det dröja några år. Forskargruppen har än så länge bara presenterat sina resultat på vetenskapliga kongresser och innan några säkra slutsatser kan dras måste fler studier göras. Helst av andra forskargrupper, anser Mats Tullberg.

Om dessa resultat bekräftar dagens fynd kan tekniken få oerhörd betydelse för diagnos och vård av vattenskalle.Sjukdomen drabbar ungefär 3 svenskar på 100 000. Det gör den ungefär lika vanlig som  MS  , multipel skleros. Men färre får diagnosen.

– Mycket tyder på att sjukdomen är väldigt underdiagnostiserad i dag, säger Mats Tullberg.

Lätt att missta för demens

Enligt Mats Tullberg skulle denna underdiagnostisering till viss del kunna avhjälpas direkt, genom att den nya  MR  -tekniken ställer rätt diagnos. Men han hoppas också på en indirekt effekt. Om distriktsläkare blir medvetna om den nya möjligheten att ställa diagnos blir de förhoppningsvis mer vaksamma på de ofta svåridentifierade symtomen för vattenskalle: glömska, problem med vattenkastning samt rörelsestörningar och balansstörningar som liknar dem som kännetecknar Parkinsons sjukdom.

– Det är lätt att missta detta för demens, särskilt som vattenskalle är vanligast hos personer mellan 65 och 70 år, säger Mats Tullberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev