Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Ny typ av migränläkemedel godkänt i USA

Publicerad: 18 maj 2018, 13:42

Foto: Thinkstock

En ny typ av förebyggande migränmedicin, som svenska forskare delvis ligger bakom, har nu för första gången godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagEMA

Läkemedlet som i USA heter Aimovig (erenumab-aooe) verkar genom att blockera neuropeptiden CGRP, en molekyl som frisätts vid migränanfall.

Läkemedlet förmodas få störst betydelse för personer med kronisk migrän. Det tas som en spruta en gång i månaden av patienten själv.

Tre större studier har gjorts på läkemedlet. Antalet dagar med migränsmärta reducerades med mellan 1 och 2,5 dagar jämfört med placebo. Resultaten publicerades i den vetenskapligt väl ansedda tidsskriften New England Journal of Medicine, enligt ett pressmeddelande från FDA.

För grundforskningen bakom läkemedlet finns Lars Edvinsson, professor i neurologi vid Lunds universitet, som började forska på peptiden CGRP:s roll i hjärnan, redan under 1980-talet. I en intervju i Dagens Medicin i december förra året beskrev han det som en lång resa där han ensam var den som drev spåret om en CGRP-hämmare.

– Jag är förstås mycket glad och jättestolt över att vår långsiktiga grundforskning burit frukt, sa Lars Edvinsson bland annat i intervjun.

Tidigare försök att utveckla ett läkemedel misslyckades på grund av biverkningar på levern. Biverkningarna vid det nu godkända läkemedlet är framför allt reaktioner vid injektionsstället och förstoppning, enligt FDA.

Novartis och Amgen har tagit fram läkemedlet. Andra företag har liknande förebyggande läkemedel på gång.

En ansökan om godkännande av den eruropeiska läkemedelsmyndigheten EMA lämnades in förra sommaren.

Relaterat material

Ny behandling kan hjälpa vid kronisk migrän

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev