Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Nya kriterier minskade behov av datortomografi på barn

Publicerad: 15 september 2009, 13:31

Ett antal prognoskriterier kan med stor säkerhet identifiera vilka barn som har liten risk för allvarliga hjärnskador och därmed minska behovet av datortomografi, som kan medföra onödig strålning.


Det är slutsatsen i en studie som publiceras online i tidskriften Lancet i dag, tisdag.

Datortomografi, eller CT-undersökning, kan användas för att diagnostisera skallskador, men innebär samtidigt att patienten utsätts för strålning.

I den nya studien har en grupp amerikanska forskare testat ifall ett antal validerade prognostiska kriterier kan identifiera barn där risken att de fått en kliniskt relevant hjärnskada är mycket liten, och där datortomografi inte skulle behövas.

Studien inkluderade drygt 42 000 patienter under 18 år som kom till 25 nordamerikanska akutmottagningar med misstänkt huvudtrauma som rankades som 14-25 på en skala kallad Glasgow coma scale.

Omkring hälften av patienterna ingick i en grupp för att skapa de prognostiska kriterierna, medan resten användes som en  valideringsgrupp  för att undersöka hur kriterierna stämde med verkligheten.

Forskarna använde olika prognostiska kriterier för barn under och över två års ålder. Gemensamt var bland annat normalt mentalt tillstånd och att barnet inte förlorat medvetandet - därutöver tillkom en rad kriterier för respektive åldersgrupp.

Totalt var det 35 procent av patienterna som genomgick datortomografi och 1 procent som hade en kliniskt relevant hjärnskada.

Det visade sig kriterierna för barn under två år kunde identifiera samtliga av de 1 176 patienter i denna åldersgrupp som inte hade fått en kliniskt relevant hjärnskada. Hos barn över två år kunde kriterierna identifiera alla utom två av totalt 3 800 patienter utan en sådan skada.

Enligt forskarnas beräkningar skulle användningen av onödig datortomografi kunna minska med en fjärdedel hos barn under två år, respektive en femtedel hos barn över två år, om dessa prognostiska kriterier användes.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 15 september

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev