lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Nya rön om alzheimermedicin

Publicerad: 11 oktober 2012, 09:45

Läkemedlet solanezumab lyckades inte bromsa Alzheimers sjukdom i fas 3-studier. Men nya data antyder att patienter med lättare sjukdom fick bättre minne och språkförmåga.


Tidigare i höst rapporterade Läkemedelsföretaget Lilly nedslående resultat: två fas 3‑studier visade att antikroppsläkemedlet solanezumab inte påverkade patienternas förmåga att minnas, kommunicera eller att klara vardagen. Däremot visade en så kallad sekundäranalys av de båda studierna på en viss effekt vid lindrigare former av sjukdomen.

Mer detaljerade data från studierna presenterades på den amerikanska neurologföreningen ANA:s kongress i Boston tidigare i veckan.

I gruppen med lindrig Alzheimers var den kognitiva försämringen 34 procent lägre bland dem som fått solanezumab under 80 veckor, jämfört med dem som fått placebo.

Däremot sågs fortfarande ingen signifikant effekt på patienternas förmåga att utföra vardagssysslor. Likaså fanns ingen effekt hos dem med måttlig sjukdom.

Solanezumab är tänkt att verka genom att minska peptiden beta-amyloid, som ansamlas i plack i hjärnan hos alzheimerpatienter och tros vara drivande i sjukdomen. Denna så kallade amyloidhypotes har dock fått sig en törn efter flera bakslag för andra anti-amyloidläkemedel, senast för antikroppen bapineuzumab, se länk till höger.

En oberoende grupp av alzheimerforskare har analyserat resultaten för solanezumab, och enligt ett pressmeddelande ser de resultaten som uppmuntrande eftersom de ökar förståelsen för hur amyloida plack i hjärnan kan fungera som ett terapimål.

Lilly meddelade samtidigt att de ännu inte bestämt hur de går vidare med solanezumab. I går tillkännagav dock amerikanska forskare att solanezumab valts ut som ett av tre läkemedel som ska testas i en preventionsstudie med individer som bär på en sällsynt, ärftlig form av Alzheimers sjukdom. Denna studie är planerad att starta nästa år.

Fas 3‑studierna som presenterades nu i veckan, kallade Expedition 1 respektive 2, omfattade var och en ungefär 1 000 patienter i åldrarna 55­–94 år med mild till måttlig alzheimer. Deltagarna lottades till behandling med solanezumab eller placebo under ungefär 18 månader. Majoriteten fick samtidigt även någon symtomlindrande medicin, som är det enda enda som finns att ge alzheimerpatienter i dag. Något läkemedel som bromsar sjukdomen har hittills inte gått att få fram.

Läs pressmeddelande från Lilly här.

Relaterat material

Besvikelse över antikropp mot alzheimer

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev