Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Nyprövad del av hjärnan bättre på att styra robotprotes

Publicerad: 22 maj 2015, 11:41

Ett nytt målområde i hjärnan kan vara lösningen till väl fungerande proteser för förlamade personer. Det antyder den första studien med implantat i denna del av hjärnan. Resultaten publiceras i tidskriften Science.


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Tidigare robotproteser har kopplats via hjärnans motorcortex och då har robotrörelserna blivit oprecisa och hackiga och det har krävts mycket träning för att kunna styra protesen. Genom att i stället koppla implantatet till hjärnans posterior parietal cortex, PPC, som aktiveras före motor cortex vid en rörelseimpuls, hoppades amerikanska forskare få en mer intuitiv styrning av en robotprotes.

Bakom studien står Richard Andersen, professor i neurovetenskap vid Caltech institutet i USA. I studien fick en patient som sedan tio år är totalförlamad från nacken och neråt, pröva att styra en robotarm efter att fått ett implantat i PPC. Redan den första dagen efter operationen kunde han kontrollera robotarmen, vilket var en stor överraskning för forskarna.

Med tiden kunde rörelser förfinas och forskarna kunde följa hur patientens vilja att röra på olika delar av kroppen aktiverade olika delar i PPC, ibland bara en individuell nervcell.

– Jag var överraskad över hur lätt det var. Jag fick en utomkroppslig upplevelse när jag kunde röra armen och ville bara springa runt och ge alla en high-five, säger patienten Erik Sorto i ett pressmeddelande från det amerikanska forskningsinstitutet Caltech.

Rickard Brånemark, docent i ortopedi och protesforskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg påpekar att tekniken fortfarande är ganska grov och riskabel och att hjärnimplantat därför ännu bara kan användas på patienter med omfattande funktionsnedsättningar.

– Hela forskningsfältet med neurologisk styrning av proteser är oerhört fascinerande, och den här studien är ett viktigt steg i rätt riktning, säger han till Dagens Medicin.

– Det är fantastiskt att hjärnan kan anpassa sig till att samarbeta med våra, i dagsläget, ganska grova instrument. Hjärnan är fantastisk i hur den kan omprogrammera sig och anpassas, fortsätter Rickard Brånemark.

I en ledarkommentar till artikeln skriver två experter att studien pekar på nya möjligheter för forskningen att utmana vår förståelse om avsikt och fri vilja, eftersom man nu kan plocka upp signaler av en persons intentioner redan innan personen själv är medveten om tanken.

Här kan du läsa abstract till studien:

Tyson Aflalo med flera. Decoding motor imagery from the posterior parietal cortex of a tetraplegic human. Science. Publicerad online 21 maj 2015. DOI: 10.1126/science.aaa5417.

Relaterat material

Svensk patient först i världen med ny robothand

Stum man tänker högt med hjälp av hjärnimplantat

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev