Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Nytt centrum ska ge bättre epilepsivård

Publicerad: 7 juni 2019, 13:00

”Vi ska samla våra kompetenser runt patienten i ett centrum där vi skräddarsyr utredning och val av behandling”, säger Kristina Malmgren överläkare vid neurologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Foto: Mathias Bergeld

I Socialstyrelsens nationella riktlinjer går det att läsa att epilepsivården i dag är bristfällig och ojämlik. Det tänker Sahlgrenska ändra på genom att i höst ta ett mer samlat grepp om patienterna.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Sahlgrenska universitetssjukhuset ligger i startgroparna för att dra i gång ett centrum för högspecialiserad epilepsivård.

– Vi ska samla våra kompetenser runt patienten i ett centrum där vi skräddarsyr utredning och val av behandling. Till exempel epilepsikirurgi, kostbehandling eller ytterligare läkemedelsutprovning för bästa möjliga effekt, säger Kristina Malmgren, överläkare vid neurologkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I dag finns vuxenverksamheten för epilepsi på Sahlgrenska i Göteborg medan barnverksamheten ligger tio kilometer bort på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Så kommer det vara även i fortsättningen, med undantag för en sak: högspecialiserade anfallsutredningar på den så kallade epilepsimonitorerings- och utredningsenheten, EMU, kommer att samlas på Sahlgrenska.

Kristina Malmgren säger att epilepsiteamen på de två sjukhusen har arbetat tätt ihop under många år, men att de nu kommer att göra det på ett mycket tydligare sätt.

– Vi kommer att ha gemensam remissportal och koordinatorer som ser till att just de patienter som behöver vår högspecialiserade kompetens kan få den. Det blir en enklare väg in till vården. Våra möjligheter till anfallsutredningar på vår EMU-enhet kommer också att öka från två till fyra platser, säger hon.

Epilepsi är den vanligaste kroniska neurologiska sjukdomen i Sverige. 65 000 svenskar har epilepsi, varav ungefär 11 000 är barn. I Västra Götalandsregionen finns cirka 11 000 vuxna och 1 700 barn med epilepsi. Av dem har minst 3 000 en svårbehandlad form av sjukdomen. Beräkningar som Sahlgrenska gjort pekar på att ungefär 1 000 vuxna och 350 barn i Västra Götalandsregionen har behov av högspecialiserad epilepsisjukvård.

– Vi kommer att kunna utreda fler patienter för epilepsikirurgi både från vår region, men också på remiss från övriga landet och från Norge och Danmark, säger Kristina Malmgren.

Planen är att verksamheten ska starta under årets tredje kvartal. Snart ska en föreståndartjänst utlysas och under hösten kommer övrig personal att rekryteras. Kristina Malmgren beskriver satsningen som en win-win situation för alla. Tillgängligheten ökar, spetskompetens höjs och omhändertagandet blir bättre.

– Med ett utökat uppdrag attraherar vi kompetens och kan hjälpa fler patienter. Och när man får ett större patientflöde skaffar man sig ännu större kompetens, säger hon.

I fjol bestämde Sahlgrenska att högspecialiserad epilepsisjukvård ska vara ett av sjukhusets två profilområden. Det andra är kraniofacial kirurgi.

– Det är stort. Jag har arbetat med epilepsi i 30 år, och det har hela tiden varit en kamp för att lyckas utveckla någonting när det inte finns ekonomi och en tydlighet uppifrån att vi ska satsa på det här. De högspecialiserade utredningarna, speciellt anfallsutredningar, är komplexa.

Innebär det att ni får mer pengar som Epilepsicentrum?

– Det korta svaret är ja, säger Kristina Malmgren.

Epilepsicentrum

■ Multi-disciplinärt centrum med ansvar för sammanhållen vård till patienter med ovanliga och komplexa epilepsier.
■ Tillhör Sahlgrenskas verksamheter för neurosjukvård.
■ Planerad start under tredje kvartalet 2019.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev