Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Nytt effektivt migränmedel gav färre biverkningar

Publicerad: 25 november 2008, 11:45

Ett läkemedel mot migrän med en ny aktiv substans är lika effektivt som dagens migränmediciner, men har färre biverkningar. Det visar en ny fas 3-studie.


Telcagepant är en ny substans mot migrän som verkar genom att blockera receptorn för en neuropeptid kallad CGRP, calcitonin gene-related peptide, vilken tros ha en nyckelroll vid migränanfall. Bakom utvecklingen av substansen står bland annat forskare i Lund.

Nu har forskare under ledning av Tony Ho vid Merck laboratoriets i Philadelphia, USA, utvärderat telcagepant i en fas 3-studie med totalt 1380 patienter. Deltagarna, som hade måttlig eller svår migrän, rekryterades från 81 centra i USA och Europa.

Patienterna lottades till fyra ungefär lika stora grupper, som fick behandling med 150 alternativt 300 milligram telcagepant, 5 milligram zolmitriptan eller placebo. Forskarna mätte förekomsten av bland annat smärta, illamående och fotofobi, det vill säga ökad ljuskänslighet, inom två timmar efter behandling.

Resultaten, som i dag tisdag publiceras online i tidskriften the Lancet, visade att den högre dosen av telcagepant totalt sett var ungefär lika effektivt som behandlingen med zolmitriptan. Av dem som fick den högre dosen av telcagepant blev 27 procent fria från sin smärta inom de närmsta två timmarna. Motsvarande siffra var 10 procent i placebogruppen och 31 procent i gruppen som fick zolmitriptan.

Däremot visade det sig att behandlingen med telcagepant gav mindre biverkningar. Någon typ av biverkning inträffade hos 31 procent i gruppen som fick den lägre dosen telcagepant och hos 37 procent av dem som fick den högre dosen, jämfört med 51 procent bland dem som fick zolmitriptan och 31 procent i placebogruppen.

I en kommentar till studien skriver läkaren Lars Edvinsson vid Universitetssjukhuset i Lund, att studien visar att telcagepant är förknippat med färre bieffekter än triptaner. Lars Edvinsson, som även är en av de forskare som deltagit i utvecklingen av telcagepant, menar att de aktuella fynden markerar starten på en ny epok i behandlingen av migrän.

Lancet, publicerad online den 25 november 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev