Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Nytt stöd för demens efter skallskada

Publicerad: 10 April 2018, 22:30

I Sverige drabbas drygt 20 000 personer av traumatiska hjärnskador varje år.

Foto: Thinkstock

Nu stärks kopplingen mellan traumatiska hjärnskador och demens senare i livet, enligt ny långtidsdata från en stor dansk observationsstudie i tidskriften Lancet Psychiatry.


Ämnen i artikeln:

DemensAlzheimerAlzheimers sjukdom

– Det är viktiga resultat som bekräftar bilden vi har av skallskador. Även om våldet mot huvudet sker vid ett enstaka tillfälle så verkar det orsaka problem i hjärnan under en lång tid framöver, säger Niklas Marklund, professor och överläkare vid neurokirurgiska kliniken, Skånes universitetssjukhus i Lund.

I Sverige drabbas drygt 20 000 personer varje år av traumatiska hjärnskador. Tidigare forskning har antytt att sådana skador kan öka risken för demenssjukdomar på sikt, något som Dagens Medicin tidigare rapporterat om. Och nu kommer fynd från en av de hittills största studierna på området som ger ytterligare stöd för den bilden.

Danska forskare har samlat in data för 2,8 miljoner personer i Danmark under ett tidsspann på 36 år. Till skillnad från tidigare studier ingår även unga vuxna i materialet.

Under perioden var den relativa risken för demens 24 procent högre efter en traumatisk hjärnskada, och främst sågs fall av Alzheimers sjukdom. En liknande riskbild fanns inte bland personer utan en historia av våld mot huvudet.

Även om den relativa risken ökar så är den absoluta risken liten, menar forskarna. De betonar att långtifrån alla som får en traumatisk hjärnskada kommer att drabbas av demens senare i livet.

Data för patienter med skallskador jämfördes med data för två kontrollgrupper: den ena bestod av personer utan en historia av sådana skador och den andra gruppen innehöll personer vars frakturer inte drabbat skalle eller ryggrad.

Forskarna har samlat data för alla patienter som någon gång haft en skallskada i en och samma grupp. Det är en svaghet med resultaten, menar Niklas Marklund.

– Traumatiska hjärnskador delas in i flera olika typer och kan inte räknas som en sjukdom. Vilken risk man har för demens senare i livet beror nog på vilken slags skada som hjärnan drabbats av, säger han.

Resultaten justerades bland annat för diabetes, hjärtsjukdom och depression. Forskarna tog däremot inte hänsyn till faktorer i form av utbildning eller rökning, vilket de uppger är en svaghet med studien. Ett av registren som användes var det nationella patientregistret i Danmark, NPR.

Läs mer i abstract:

Jesse Fann med flera. Long-term risk of dementia among people with traumatic brain injury in Denmark: a population-based observational cohort study. Lancet Psychiatry, publicerad online den 10 april 2018. DOI: 10.1016/ S2215-0366(18)30136-6

Relaterat material

Skallskador kopplas till demens efter 30 år

Maria Gustavsson (tjänstledig)

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev