torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Nytt stöd för sen trombektomi

Publicerad: 26 januari 2018, 11:40

Blodproppen i hjärnan avlägsnas med hjälp av ett metallnät.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Nu stärks bilden av att vissa patienter får en bättre effekt av trombektomi flera timmar efter en stor stroke, jämfört med standardterapi.

Ämnen i artikeln:

Stroke

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Resultaten presenterades nyligen på en internationell strokekongress i Los Angeles, och publicerades samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine. Med trombektomi avlägsnas akuta och stora blodproppar i hjärnan med hjälp av ett metallnät.

De nya fynden går i linje med vad som tidigare framkom i studien Dawn, som Dagens Medicin har rapporterat om. Då fann forskare att trombektomi gav en bra effekt hos vissa patienter trots att behandlingen utförts efter rekommenderad tidsgräns, som ligger på sex timmar.

I den nya studien ingick fler än 180 patienter från USA med en propp i ett större kärl i hjärnan. Samtliga patienter hade vävnad kring infarkten som fortfarande gick att rädda, vilket bland annat baserades på bilder av hjärnans blodflöde.

De lottades till att få trombektomi i kombination med standarterapi eller enbart standardterapi. Behandlingen initierades mellan 6 och 16 timmar efter att patienten senast verkat må bra.

Andelen dödsfall efter 90 dagar var 14 procent för gruppen som fått trombektomi, och 26 procent för dem som enbart fått standardterapi. Efter tre månader var även funktionsförmågan bättre inom gruppen som behandlats med trombektomi och standardterapi. 45 procent av dessa patienter var oberoende av hjälp, medan motsvarande siffra låg på 17 procent för dem som fått standarterapi. Det fanns ingen statistiskt säkerställd skillnad mellan grupperna när det kom till allvarliga biverkningar.

Till följd av de stora fördelarna med trombektomi fick studien avslutas i förtid. Forskarna menar att det kan vara dags att införa ett mer generöst tidsfönster för trombektomi, särskilt för patienter med långsamt växande infarkter i hjärnan.

Studien pågick mellan 2016 och 2017. Patienterna var i snitt 70 år och kom från 38 kliniker. Funktionsförmågan skattades med en poängskala som kallas mRS, modified Rankin Scale.

Läs mer i abstract:

Gregory Albers med flera. Thrombectomy for Stroke at 6 to 16 Hours with Selection by Perfusion Imaging. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 24 januari 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1713973

Relaterat material

Fler kan bli aktuella för trombektomi

Snabbspår ska rädda liv vid stroke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev