Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Nytt test hittar patienter med hög risk för Parkinsons sjukdom

Publicerad: 20 september 2010, 14:58

Två neuroradiologiska metoder kan användas för att identifiera patienter med en sällsynt sömnstörning som har hög risk att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Patienter som har sömnstörningen RBD, rapid eye movement sleep behaviour disorder, saknar muskelparalys under drömsömnen och lever därför ut sina drömmar genom rörelser.

Det är känt att patienter som har så kallad idiopatisk RBD, där orsaken är okänd, har ökad risk för att senare drabbas av olika neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom och demens.

I en ny studie visar forskare vid universitetet i Barcelona, Spanien, att två neuroradiologiska metoder kan användas för att hitta de patienter som har den högsta risken att drabbas av sådana sjukdomar.

Forskarna letade dels med hjälp av spect-kamera efter patienter som hade låg dopaminaktivitet i området striatum i hjärnan, dels med hjälp av transkraniell sonografi efter patienter som hade ett så kallat hyperekogent utslag i substantia nigra i mellanhjärnan.

Något av de två fynden kunde påvisas hos 27 av totalt 43 patienter. Efter två och ett halvt år hade åtta av dessa patienter utvecklat någon form av neurodegenerativ sjukdom. Fem utvecklade Parkinsons sjukdom. Två utvecklade Lewy body-demens, och ytterligare en patient drabbades av så kallade multipel systematrofi.

Samtliga patienter som hade normalt resultat i de två undersökningarna förblev däremot friska.

Forskarnas slutsats är att de två neuroradiologiska metoderna kan användas för att följa sjukdomsutveckling i mycket tidigt skede hos RBD-patienter för att eventuellt utvärdera nya typer av läkemedelsbehandling.

Studien är publicerad i tidskriften Lancet Neurology.

Läs abstract till studien:

Lancet Neurology, publicerad online 15 september 2010.

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev