Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Operation var säkrare än stent för att förhindra stroke

Publicerad: 28 maj 2009, 11:25

Det är säkrare att operera än att sätta in stent för att förebygga stroke hos patienter med symtomgivande förträngning i halskärlen. Det visar en studie som presenterats på en strokekonferens i Stockholm.


Förträngningar i pulsådern på halsen, karotisstenos, är en av de vanligaste orsakerna bakom stroke. För att förebygga stroke hos dessa patienter görs vanligtvis en så kallad endarterektomi, som innebär att förträngningen opereras bort. Men en ny och mindre invasiv metod är att i stället sätta in en kärlvidgande stent i den förträngda halsartären.

Både operation och stentbehandling kan dock på olika sätt bidra till att framkalla stroke i stället för att förhindra den, men det har varit oklart vilken metod som medför den största risken.

Detta har nu undersökts i en studie kallad International Carotid Stenting Surgery, ICSS, ledd av forskare vid University College London i Storbritannien.

I studien ingår 1 710 patienter som nyligen haft en stroke eller en så kallad transitorisk ischemisk attack, TIA, kopplat till förträngning i halskärlen. De randomiserades till att antingen behandlas med operation eller stent. Totalt 50 centra i Europa, Australien, Kanada och Nya Zeeland deltar i studien.

Tidiga resultat som presenterades i går, onsdag, vid den europeiska strokekonferensen i Stockholm, visar att operation var betydligt säkrare än stentbehandling.

Risken att drabbas av stroke eller att dö som en följd av behandlingen var dubbelt så stor efter stentbehandlingen som efter operation. Efter 30 dagar hade 7,4 procent i gruppen som behandlats med stent avlidit eller drabbats av en stroke, mot 3,4 procent bland dem som opererats.

– Vår studie visar, något förvånande, att det är bättre att välja det äldre tillvägagångssättet att operera än den modernare metoden att sätta in stent, sade professor Martin Brown som ansvarat för studien, vid en pressträff i går, onsdag.

– Detta kommer att leda till att flera länder får ändra sina riktlinjer, sade han.

Svenska riktlinjer har dock rekommenderat att stentbehandling för att förebygga stroke endast bör användas inom ramen för studier.

– Vi har sagt att man ska vänta och se, och den nya studien ger tydligt besked att stentbehandlingen innebär dubbelt så stor risk för stroke, sade Bo G Norrving, professor vid Lunds universitet, som deltagit i arbetet med Socialstyrelsens riktlinjer för behandling av stroke.

Forskarna planerar nu att gå vidare och bland annat undersöka om det finns vissa patientkategorier där stentbehandling kan vara fördelaktig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev