Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Pandemrix gav unga vuxna ökad risk för narkolepsi

Publicerad: 26 mars 2013, 10:05

Inte bara barn och ungdomar fick ökad risk för narkolepsi efter vaccinering med Pandemrix. Även personer i åldersgruppen 21 till 30 år fick en ökad risk, enligt en ny stor studie av Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Totalt har myndigheten gått igenom data för 5,8 miljoner svenskar som erbjöds vaccinering i samband med influensapandemin 2009. Det är den största studien hittills om riskerna med Pandemrix.

Resultaten visar att barn och ungdomar under 20 år fick en trefaldigt ökad risk att drabbas av narkolepsi, vilket bekräftar tidigare resultat på området. Riskökningen är dock något lägre än vad tidigare mindre studier pekat på, enligt rapportförfattarna. En möjligt orsak är att antalet fall av narkolepsi hos ovaccinerade i den aktuella åldersgruppen ökat på grund av ökad uppmärksamhet på narkolepsi.

I absoluta tal motsvarar riskökningen cirka fyra extra fall av narkolepsi per 100 000 vaccinerade individer och år under den studerade perioden 1 oktober 2009 till 21 december 2011. I sin tur motsvarar detta omkring 136 extra diagnostiserade fall av narkolepsi i den aktuella åldersgruppen.

Vidare visar genomgången att unga vuxna i åldersgruppen 21 till 30 år hade en fördubblad risk att få narkolepsi efter att de fått vaccin.

– Ur biologisk synvinkel är det inte så överraskande att vi också ser en motsvarande koppling i en näraliggande åldersgrupp. Det är dock första gången som någon visat detta samband, säger Ingemar Persson, professor i läkemedelsepidemiologi som varit ansvarig för studien på Läkemedelsverket.

I åldersgruppen 31 till 40 år var riskökningen inte statistiskt säkerställd, medan myndigheten inte såg något samband alls hos personer över 40 år. Enligt rapporten går det inte att fastslå någon exakt ålder där det inte längre finns en risk med narkolepsi efter vaccination med Pandemrix.

Vaccinering med Pandemrix var också kopplat till små riskökningar för flera andra autoimmuna eller neurologiska sjukdomar. Men Läkemedelsverket bedömer att inga orsakssamband kan styrkas av resultaten.

Läs rapporten här.

Relaterat material

Krav på ersättning till narkolepsisjuka

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev