Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Personalflykt kan hota rikssjukvård

Publicerad: 5 augusti 2016, 11:49

Foto: Thinkstock

Att många sjuksköterskor sagt upp sig på neurointensiven i Uppsala kan skapa problem för den rikssjukvård som avdelningen bedriver.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetLandstinget i Uppsala länGabriel Wikström

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har en grupp sjuksköterskor valt att säga upp sig från neurointensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Just nu är det 13 av 43 sjuksköterskor som har sagt upp sig. Bakgrunden är en konflikt om sänkt OB-ersättning.

– Många har känt att de inte kan acceptera det här. Det är lite för stora pengar det handlar om. Det handlar om 3 000-10 000 kronor i månaden beroende på hur du jobbar, säger Lena Nyholm, specialistsjuksköterska på neurointensiven.

Hon är en av dem som än så länge inte har valt att säga upp sig. Istället har hon skrivit till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Hon vill uppmärksamma honom på att den rikssjukvård som bedrivs på neurointensiven i Uppsala hotas om en stor del av personalstyrkan slutar samtidigt.

– Det finns ganska få neurointensivvårdsplatser i landet och det här kan leda till att patienterna inte kan få den vård de behöver, säger Lena Nyholm.

I Uppsala bedrivs rikssjukvård inom kranofacial kirurgi där en del av patienterna vårdas på neurointensiven. Dessutom bedrivs regionsjukvård för skalltrauman för hela Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.

– Det finns ingen annan som har plats för våra patienter. Neurointensiverna i resten av landet har inte möjlighet att ta emot dem, säger Lena Nyholm.

Hon förstår kollegornas reaktion och frustration över de sänkta ersättningarna och hoppas att situationen ska gå att lösa innan det uppstår fara för patienterna.

– Vi har pratat med lokala politiska företrädare, sjukhusledningen och Vårdförbundet. Men det känns inte som att någon lyssnar på oss. Därför vände jag mig till regeringen, säger Lena Nyholm.

Enligt Pia Stöllman, biträdande avdelningschef på neurointensiven, pågår det samtal med de sjuksköterskor som sagt upp sig.

– Vi hoppas fortfarande att vi ska få behålla vår personal, säger Pia Stöllman.
De sjuksköterskor som sagt upp sig kommer att sluta i oktober. Om detta inte förändras och ny personal inte rekryterats innan dess så kommer läget att bli ansträngt på neurointensiven och det blir svårt att upprätthålla vårdplatserna, konstaterar Pia Stöllman.

– Om vi tappar vår personal kommer det att bli en besvärlig situation, säger hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev