Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Personen i fokus för nya riktlinjer om demensvård

Publicerad: 18 maj 2010, 12:51

I dag, tisdag, publicerar Socialstyrelsen den slutgiltiga versionen av de nationella riktlinjerna om demenssjukdom. Myndigheten lyfter framför allt fram tre förutsättningar som måste vara uppfyllda om vården ska bli bra.


För det första, konstaterar Socialstyrelsen, måste förhållningssättet vara personcentrerat. Vården ska utgå från individen, inte sjukdomen. Vården måste ta hänsyn till personens värderingar, önskningar och livsmönster.

De andra och tredje förutsättningarna för en god vård och omsorg vid demens är ett multiprofessionellt teambaserat arbete samt att personalen fortlöpande får utbildning och handledning, samt stöd i det praktiska arbetet.

Eftersom personer med demens är i behov av insatser från flera olika yrksekategorier och från flera huvudmän, är det A och O – skriver Socialstyrelsen i sitt pressmeddelande – att insatserna är samordnade och bidrar till kontinuitet för personer med demens.

Den preliminära versionen av riktlinjerna publicerades i augusti 2009 och diskuterades flitigt under hösten, bland annat vid 15 seminarier som både kommuner och landsting arrangerade.

Relaterat material

Mindre läkemedel och fler utredningar krävs vid demens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev