Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Personlighetstypen styrde resultaten på läkarlinjen

Publicerad: 20 januari 2010, 13:37

Personlighetstypen styrde resultaten på läkarlinjen

Foto: Illustration: Photos.com

Personlighetstest skulle kunna vara en bra urvalsmetod vid antagningen till läkarutbildningen, enligt en ny studie.


Författarna till studien har följt mer än 600 studenter som påbörjade sin sjuåriga medicinutbildning i Belgien 1997. Vid starten fick samtliga deltagare genomgå ett personlighetstest. Där bedömdes hur utåtriktade, neurotiska, öppna, trevliga och samvetsgranna de var.

Studien, som har publicerats i tiskriften Journal of Applied Psychology, visar på ett tydligt samband mellan resultatet på testet och hur väl studenten klarade sig på läkarutbildningen. Neurotiska studenter som hade lätt för att stressa upp sig fick generellt dåliga resultat medan samvetsgranna studenter generellt klarade sig bra. De som var öppna och trevliga hade en fördel under senare delen av utbildningen, när de kom ut i vårdverkligheten.

Enligt forskarna bakom studien talar resultaten för att personlighetstest kan vara minst lika användbara som rena kunskapsprov vid antagningen till läkarutbildningar.

– Om ett medicinskt lärosäte är ute efter att utexaminera skickliga forskare skulle jag säga till dem att inte väga resultat från personlighetstest särskilt tungt. Men om du vill ha läkare som är praktiserande och tjänar allmänheten måste du verkligen beakta de här resultaten, säger Deniz S Ones, professor i psykologi vid University of Minnesota, till New York Times.

Läs abstract:

Journal of Applied Psychology 2009; 94(6): 1514-1535

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev