Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Prisas för upptäckt av hjärnans reningsverk

Publicerad: 24 september 2018, 09:09

Neuroforskaren Maiken Nedergaard tilldelas Eric K. Fernströms stiftelses Stora nordiska pris.

Foto: J Adam Fenster

Upptäckten av hjärnans eget reningsverk beskrivs som revolutionerande. Nu tilldelas den danska forskaren Maiken Nedergaard Eric K Fernströmsstiftelsens stora nordiska pris på en miljon kronor.


Hon har kartlagt hur det går till när hjärnan gör sig av med uttjänta proteiner och liknar det själv vid en tvättmaskin. Genom ett utrymme i hjärnan som kallas det perivaskulära rummet passerar cerebrospinalvätska som sköljer bort de uttjänta proteiner som hjärnan inte längre behöver.

Tidigare trodde man att hjärnan själv återanvände nedbrytningsprodukter, eftersom organet saknar det lymfsystem som resten av kroppen har. Men Maiken Nedergaard trodde inte den teorin stämde.

– Vi undrade därför om hjärnan innehöll något som fungderade som lymfkärl, men som var uppbyggt på ett annat sätt. Ungefär som när man plockar isär en legobyggnad försökte vi med hjälp av de olika beståndsdelarna i hjärnan se om vi med hjälp av dem kunde få ihop ett annat reningsverk, säger hon i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Hon och hennes forskarlag upptäckte det perivaskulära systemet. Det liknar en munkformad tunnel och byggs upp av omgivande stödjeceller, som formar den yttre väggen. Forskarna har också visat att när vi sover vidgas utrymmet och mer vätska flödar genom tunneln och ner mot venerna för att till slut nå nacken där den mynnar ut i blodomloppet.

Hjärtat pumpar inte bara runt blod i vår kropp, utan även cerebrospinalvätska genom det perivaskulära rummet i hjärnan. Särskilt effektiv är denna process när vi sover – och den fungerar bättre hos yngre än hos äldre.

– När vi sover sänks hjärtslagens takt och hjärtats pumpaktivitet ökar, vilket gör att systemet fungerar optimalt. Men när vi åldras blir våra kärl stelare. Även om hjärtat klarar av att pumpa runt blod i kroppen, så är det inte tillräckligt för att kunna pumpa vätskan i hjärnan lika bra som förr. Tvättprogrammet blir inte lika effektivt, säger Maiken Nedergaard i pressmeddelandet.

Hon är professor i neurologi vid Köpenhamns universitet och University of Rochester i USA.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om den nu prisade forskningen. Se länkar nedan.

Relaterat material

Årets tio viktigaste forskningsnyheter

Ny förklaring till varför vi sover

Så gör sig hjärnan av med avfall

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev