Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Protein var orsak till parkinson hos möss

Publicerad: 15 november 2012, 19:00

När en variant av proteinet alfa-synuklein injiceras i hjärnan utvecklas Parkinsons sjukdom, enligt en studie på möss i tidskriften Science. Fyndet kan bli en viktig pusselbit för att förstå hur sjukdomen uppstår.


Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

– Det här är en jättespännande studie. Den ger ytterligare belägg för att alfa-synuklein kan uppträda som ett sjukdomsalstrande protein, snarlikt en prion, och därmed spela en nyckelroll i patologin vid parkinson, säger Patrik Brundin, professor i neurovetenskap vid Lunds universitet.

Ett kännetecken vid Parkinsons sjukdom är att alfa-synuklein bildar klumpar, så kallade Lewykroppar, inuti nervceller i hjärnan. Huruvida de här Lewykropparna är en orsak eller verkan vid sjukdomen har debatterats av forskare.

Men den nya studien, som är utförd av forskare vid Univeristy of Pennsylvania i Philadelphia, USA, pekar alltså på att det verkligen finns ett orsakssamband.

Forskarna injicerade trådlika och potentiellt skadliga former av alfa-synuklein i hjärnan hos möss. Efter en månad hade Lewykroppsliknande strukturer bildats i olika delar av hjärnan som står i kontakt med det injicerade området.

Forskarna konstaterade att de tillförda proteinerna hade spridit sig till andra nervceller och omvandlat normalt förekommande alfa-synuklein i mushjärnan till skadliga former av proteinet.

Vidare ledde anhopningen av proteiner till bortfall av dopaminproducerande nervceller i området substantia nigra, vilket i sin tur gav upphov till parkisonlika symtom hos försöksdjuren.

Just nervcellsdöd i substantia nigra är ett kardinaltecken på Parkinsons sjukdom.

– Idén att parkinson skulle bero på ett felveckat och prionliknande protein som sakta sprider sig i hjärnan var helt otänkbar för en del forskare för bara fem år sedan. Sedan dess har det kommit en hel del resultat som stödjer hypotesen, inklusive den här studien, säger Patrik Brundin, vars egen forskning bland annat inriktar sig på proteinet i fråga.

– Nästa steg är försöka ta reda på vad som startar utvecklingen. Det finns hypoteser om att det kan vara växtgifter eller inflammationer. Det vore också spännande och se om man kan hindra processen med nya typer av läkemedel, säger han.

Läs abstract till studien:

Kelvin Luk med flera. Pathological a-Synuclein Transmission Initiates Parkinson-like Neurodegeneration in Nontransgenic Mice. Science 2012; 338: 949–953. DOI: 10.1126/science.1227157

Relaterat material

El i hjärnan gav varaktig effekt

Injektion av gen i hjärnan lindrade svår parkinson

Cykelförmåga kan vara markör för äkta Parkinsons sjukdom

Bärare av viss gen fick oftare parkinson av kemikalier

Filmstjärna donerar miljoner till svensk parkinsonforskning

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Parkinsons sjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev