Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Proteinnystan i hjärnan kan avslöja superåldringar

Publicerad: 17 november 2008, 11:47

Proteinnystan i hjärnan kan avslöja superåldringar

Foto: Foto: Photos.com

Äldre personer med mycket gott minne kan karakteriseras av att de har färre så kallade neurofibrillära nystan i hjärncellerna. Det visar preliminära amerikanska forskningsfynd.


Åldrande innebär i de flesta fall en långsam försämring av hjärnans funktion. I en pågående korhortstudie undersöker forskare vid Northwestern University i Chicago, USA, vad som kännetecknar den minoritet av äldre som bibehåller sin kognitiva funktion, så kallade ”superåldringar”.

Två av kriterierna för att ingå i studien är att man är över 80 år och presterar som en 50-åring på kognitiva tester eller att man gjort en större ”livsbedrift” efter 80 års ålder, som att ha skrivit en bok.

Preliminära patofysiologiska fynd från fem avlidna individer i kohorten presenterades i går vid en vetenskaplig kongress i Washington DC, USA. Forskarna konstaterar att individerna hade lägre nivåer av så kallade neurofibrillära nystan, eller ”tangles”, i hjärncellerna jämfört med avlidna personer som åldrats normalt.

Neurofibrillära nystan bildas av proteinet tau vars normala funktion är att stabilisera cellskelettet. Ökad förekomst av neurofibrillära nystan anses vara ett kännetecken för patienter med Alzheimers sjukdom.

Enligt forskarna indikerar deras fynd att ”superåldringar” patologiskt kan skiljas från andra icke-dementa åldringar.

– Man har alltid trott att ansamlingen av neurofibrillära nystan är ett progressivt fenomen genom hela åldrandet. Men vi ser att vissa individer är immuna mot bildning av dessa nystan. Närvaro av nystan verkar vara kopplat till sämre resultat på kognitiva tester, säger Changiz Guela, en av forskarna bakom studien till nyhetstjänsten Eurekalert.

Abstract, presenterat 16 november på mötet Neuroscience 2008 i Washington, DC.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev