Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Proteintrådar är måltavlan för en ny typ av alzheimerläkemedel

Publicerad: 21 september 2010, 09:27

En antikropp riktad mot förstadier till så kallade amyloida plack har nu börjat prövas på de första patienterna.


På senare tid har ett flertal olika lovande läkemedelskandidater mot Alzheimers sjukdom misslyckats i avgörande studier.

Nu knyter forskare vid Uppsala universitet stort hopp till en ny typ av behandling som har börjat testas kliniskt på de första patienterna i USA.

Det handlar om en antikropp som har tagits fram för att blockera så kallade protofibriller. Detta är förstadier till de proteintråder som i sin tur bygger upp de amyloida placken i hjärnan hos patienter med Alzheimers sjukdom och som tros vara orsak till sjukdomen.

Forskargruppen i Uppsala, som leds av Lars Lannfelt, professor i geriatrik, har tidigare visat att det huvudsakligen är protofibrillerna som är skadliga mot hjärncellerna. De har därför riktat sin forskning mot att ta fram antikroppar mot just protofibrillerna.

– En av dessa monoklonala antikroppar, mab158, har visat sig helt kunna stoppa sjukdomen i möss, säger Lars Lannfelt i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Läkemedlet som nu prövas kliniskt har utvecklats i samarbete med det svenska bioteknikföretaget Bioarctic Neuroscience AB samt det japanska läkemedelsföretaget Eisai.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev