tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Register samlar kunskapen

Publicerad: 17 oktober 2012, 07:31

Intresset är stort för ett kom­mande nationellt register för smärt­rehabilitering. En första version testas redan i Östergötland och Västerbotten.


Sedan rehabiliteringsgarantin infördes 2008 har multimodal rehabilitering vid långvarig smärta, alltså strukturerad smärtrehabilitering i tvärprofessionella team, blivit vanligt även i primärvården.

– Men i dag saknar vi enhetliga instrument för att följa upp och utvärdera rehabiliteringen, säger forskaren Britt-Marie Stålnacke, också överläkare på rehabiliteringsmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Nu leder hon arbetet med att skapa en kortversion av det nationella register över smärtrehabilitering som redan finns för sjukhusens enheter, tillsammans med professor Björn Gerdle, verksamhetschef smärt- och rehabiliteringscentrum vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Projektet som drivs av landstingen i Väster­botten och Östergötland, och tanken är att registret ska bli nationellt.

– Vi har redan märkt ett stort intresse. Många landsting har hört av sig och frågat när de får ansluta, säger Britt-Marie Stålnacke, som tror att det efter 2013 bör gå att börja planera för att införa registret i hela landet.

I specialistvårdsregistret används en rad instrument för att skatta exempelvis smärta, depressiva symtom och livskvalitet före och efter multimodal rehabilitering, samt vid uppföljning efter ett år.

– Vi tänker oss ett liknande upplägg för primärvårdsregistret. Men om det ska vara praktiskt och kliniskt användbart i primärvården måste det administrativa merarbetet minimeras, säger Björn Gerdle.

Nu testas en slimmad variant av specialistvårdsregistret för att ta reda på vilka instrument som behövs. Östergötland är redan i gång och även Västerbotten står redo att börja. När registret är färdigt ska  det knytas till det webbaserade specialistvårdsregistret.

Björn Gerdle och Britt-Marie Stålnacke betonar vikten av att vårdpersonal känner att de vinner något på att föra in data i registret.

– Det ska inte vara så att en mängd data samlas in och läggs på hög utan att någon tar hand om dem. Vårdgivaren ska få rapport om hur patienten har svarat på de olika instrumenten och kunna diskutera det med henne eller honom så att det blir en hjälp i patientarbetet, säger Björn Gerdle.

I projektet ingår även att ta fram ett instrument som ska göra det lättare att avgöra om en patient behöver multimodal rehabilitering eller inte och på vilken vårdnivå det i så fall ska ske.

– Det kan bidra till att fler patienter med smärta får rätt vård i ett tidigt skede, säger Björn Gerdle.

Relaterat material

Läkare jobbar för nationell plan

Ny fond ska ge forskningen skjuts

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev