Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Restless legs vanligt hos kvinnor med fibromyalgi

Publicerad: 27 maj 2009, 09:41

Svenska forskare tror att det kan finnas ett samband mellan fibromyalgi och restless legs syndrome.


Ämnen i artikeln:

Restless Legs SyndromFibromyalgiSkönvik SäterAvesta lasarett

Restless legs syndrome, RLS, präglas bland annat av myrkrypningar i benen. Liksom den generella smärtsjukdomen fibromyalgi är rls vanligare bland kvinnor än bland män. Detta faktum fick forskare vid Avesta lasarett att undersöka hur de bägge sjukdomarna samvarierar.

Enligt deras studie rapporterar 64 procent av kvinnor med fibromyalgi att de även har problem med RLS. Resultatet är förvånande, menar allmänläkaren och sömnforskaren Romana Stehlik, som är en av forskarna bakom studien.

– Vår siffra är mer än dubbelt så hög jämfört med vad man funnit i det fåtal studier där man tidigare studerat samsjukligheten i fibromyalgi och RLS, säger hon.

I undersökningen ingick samtliga 132 kvinnliga patienter, 20–60 år, som under 2002–2006 diagnostiserats med fibromyalgi vid Skönviks medicinska rehabiliteringsklinik i Säter. De fick svara på en enkät om symtom av både RLS och sömnstörningar.

Mer sömnbesvär vid RLS

Inte så förvånande angav en större andel av kvinnorna som hade problem med både RLS och fibromyalgi att de hade mer sömnbesvär än kvinnorna som enbart hade fibromyalgi.

– Vi tror därför att läkare bör vara mer uppmärksamma på sömnstörningar och symtom av restless legs i den här patientgruppen, säger Romana Stehlik.

Enligt henne pekar resultaten även på att det kan finnas gemensamma mekanismer mellan de bägge sjukdomarna.

– Restless legs anses bero på en störning i dopaminsignaleringen i centrala nervsystemet och det finns studier som tyder på att detta också kan vara en del i patofysiologin bakom fibromyalgi. En annan teori är att järnbrist kan vara en gemensam nämnare. Vi planerar nu en större epidemiologisk studie där vi bland annat ska undersöka nivåerna av järndepåproteinet ferritin vid fibromyalgi, säger Romana Stehlik.

Den aktuella studien är nyligen publicerad i tidskriften European Neurology.

Läs abstract till studien:

European Neurology, 2009; 61: 107–111

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev