Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Retrovirus kopplas ihop med kroniskt trötthetssyndrom

Publicerad: 12 oktober 2009, 11:20

Retrovirus kopplas ihop med kroniskt trötthetssyndrom

Foto: XMRV-virus.

Två av tre patienter med kroniskt trötthetssyndrom bär på ett retrovirus i en viss typ av vita blodkroppar, enligt en ny studie.


Det är forskare vid bland annat Whittemore Peterson Institute i Reno, USA, som rapporterar fyndet i tidskriften Science.

Forskarna hittade retroviruset XMRV i så kallade mononukleära celler hos 68 av 101 undersökta patienter med kroniskt trötthetssyndrom. Motsvarande fynd gjordes bara hos 8 av 218 friska individer i en kontrollgrupp.

I ett provrörsförsök konstaterar forskarna att viruset kan spridas till mänskliga prostatacancerceller från mononukleära celler, tagna från patienterna, vilket är ett tecken på att viruset har förmåga att infektera andra celler. Forskarna visar också att viruset kan ge upphov till ett immunsvar hos patienterna.

Studien ger inget svar på om XMRV skulle kunna vara en orsak till kroniskt trötthetssyndrom eller om det bara rör sig om ett bifynd.

Kroniskt trötthetssyndrom, som också kallas myalgisk encefalomyelit, är en kontroversiell diagnos. Bland patientföreträdare och läkare finns det olika åsikter om orsaken till sjukdomen är biologisk eller psykologisk.

Det dominerande symtomet vid kroniskt trötthetssyndrom är en långdragen sjuklig trötthet och utmattningskänsla som inte går att vila bort.

Läs abstract:

Science, publicerad online 8 oktober 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev