Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Risk för alzheimer ökade kraftigt bland frånskilda

Publicerad: 3 juli 2009, 07:57

Att vara skild, änkling eller änka i medelåldern verkar öka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom på äldre dagar. Det visar en svensk studie.


Det är forskare vid Karolinska institutet, Växjö universitet och universitetet i Kuopio i Finland som står bakom studien, där man undersökt hur äktenskap eller samboende i medelåldern påverkar risken att utveckla alzheimer.

Studien bygger på en prospektiv kohortstudie bland 2 000 invånare i regionerna Kuopio och Joensuu i östra Finland som påbörjades 1972.

Resultaten visar att den som levde ensam som 50-åring, oavsett orsak, och som fortsatte att göra det omkring 20 år senare hade dubbelt så hög risk att drabbas av Alzheimers sjukdom som den som var gift eller sambo.

De som var skilda, änklingar eller änkor vid 50 års ålder och fortfarande levde ensamma vid uppföljningen hade tre gånger högre risk att drabbas av alzheimer än de gifta eller samboende. Räknade man enbart dem som var änklingar eller änkor både mitt i livet och senare var risken sju gånger högre.

Den allra kraftigaste riskökningen sågs bland personer som var bärare av genvarianten för apolipoprotein E e4 och som förlorat sin partner genom skilsmässa eller dödsfall före 50-årsåldern.
 Resultaten kvarstod även sedan de rensats för faktorer som utbildning, typ av arbete, rökvanor och ålder.

Forskarna föreslår att någon form av intervention för personer som har förlorat en partner i medelåldern skulle kunna vara en lyckad strategi för att förebygga demens.

British Medical Journal, publicerad online den 3 juli

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev