Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Risk för MS kopplas till rökning och antikroppar

Publicerad: 9 April 2010, 07:07

Risk för MS kopplas till rökning och antikroppar

Foto: Foto: Photos.com

Rökning ökar bara risken för MS om individen samtidigt har höga nivåer av antikroppar mot ett speciellt virus, enligt en ny studie.


Det är känt sedan tidigare att rökning är en riskfaktor för sjukdomen multipel skleros, MS. Hur rökningen kopplas till MS har nu undersökts närmare av ett internationellt forskarlag.

Forskarna, däribland neurologen Peter Sundström vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, har jämfört förekomst av olika riskfaktorer i tre kohorter av MS-patienter och bland friska matchade individer.

De konstaterar bland annat att höga nivåer av antikroppar mot Epstein Barr-virus ökade risken för att utveckla MS hos rökare med nästan 300 procent, medan riskökningen bara var 80 procent hos personer som aldrig rökt. Och rökning var i sig bara en riskfaktor bland personer som hade höga nivåer av de aktuella antikropparna.

Det fanns dock ingen riskinteraktion mellan rökning och HLA-DR15 – en speciell genvariant i immunsystemet som är vanligare bland MS-patienter än bland friska.

Resultaten kan ge nya ledtrådar till hur MS uppstår, anser forskarna.

Totalt ingick i studien 442 patienter och 865 kontroller i studien, däribland 96 patienter och 173 kontroller från Sverige.

Studien publiceras online i tidskriften Neurology.

Läs abstract:

Neurology, publicerad online 7 april 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev