Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Neurologi

Risk för MS påverkas troligen starkt av miljöfaktorer

Publicerad: 28 April 2010, 17:00

Miljöfaktorer och inte ärftliga faktorer är avgörande för utvecklingen av multipel skleros. Det tyder en ny ingående genstudie på.


Forskare har nu undersökt genom hos tre par enäggstvillingar där den ena tvillingen är drabbad av nervsjukdomen MS, multipel skleros. Trots att undersökningen varit ingående – för ett tvillingpar sekvenserades det fullständiga genomet – kunde forskarna inte finna några genetiska skillnader som förklarade varför enbart den ena tvillingen drabbats av sjukdomen.

Artikeln publiceras i dag, onsdag, i tidskriften Nature. Artikelförfattarna säger till nyhetstjänsten EurekAlert att studien utgör övertygande bevis för att starka icke-ärftliga miljöfaktorer sannolikt spelar en nyckelroll för utvecklingen av sjukdomen.

Studien ifrågasätter dock inte att det finns en genetisk komponent eftersom det är 30 procent ökad risk för att en enäggstvilling drabbas av MS om dess tvilling tidigare fått sjukdomen.

Forskarna spekulerar inte i vad det kan röra sig om för miljöfaktor.

Studien uppges innehålla den mest avancerade genetiska analysen som gjorts av enäggstvillingar där den ena drabbats av multipel skleros.

Läs abstract till studien:

Nature 2010; 464: 1351–1356

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev